Του Άκη Κατσούλα
Σε κλίμα ηττοπάθειας κινήθηκε η συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα με τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΕΝΑ.
Από την μία το καπιταλιστικό σύστημα έχει κάνει το κύκλο του και από την άλλη θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μια κυβέρνηση –εντός του συστήματος- που θα μπορούσε ως ελάχιστο να ανακόψει τις συνθήκες της κρίσης.
Με άλλα λόγια η Γ.Γ. του ΚΚΕ δεν θεωρεί ότι στο κοινωνικό-πολιτικό επίπεδο έχει δημιουργηθεί μια σημαντική πλειοψηφία του λαού που θα μπορούσε να δώσει είτε μέσα από εκλογές, είτε μέσα από λαϊκές κινητοποιήσεις έστω μια αστική προοδευτική κυβέρνηση.
Αλλά και στην περίπτωση αυτή – με αποδυναμωμένο το αστικό μπλοκ εξουσίας- το ΚΚΕ θεωρεί ότι θα ήταν ψευδαίσθηση να ελπίζουν οι εργαζόμενοι σε μια τέτοια προοπτική, για τον λόγο αυτό το ΚΚΕ δεν θα συμμετείχε σε μια τέτοια εξέλιξη.
Θεωρεί αδύνατο, ακόμα και αν προκύψει μια ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη της αριστεράς – ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ότι αυτή σε συνεργασία , ακόμα και με κομμάτι των αστικών δυνάμεων, συνδικάτων, κινημάτων, κ.λ.π θα μπορούσε να αποκρούσει την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα του λαού.
Αυτό που κατά την άποψη της Α. Παπαρήγα είναι εφικτό να γίνει στις παρούσες συνθήκες, είναι η αποδυνάμωση των κομμάτων εξουσίας του αστικού μπλοκ, και στην καλύτερη περίπτωση –που δεν το βλέπει- η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.
Άρα το καλύτερο που έχει να περιμένει ο λαός είναι, ένα ισχυρότερο κοινοβουλευτικά ΚΚΕ, που σε βάθος χρόνου !!! μέσα από μερικές κατακτήσεις θα προσπαθήσει γενικά και αφηρημένα να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα πλειοψηφικό ρεύμα ανατροπής.
Κατά την άποψη μας, όλη η συνέντευξη της Α.Π είναι βαθιά ηττοπαθής, κρύβει την αδυναμία του ΚΚΕ να συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις και κινήματα σε όλα τα επίπεδα –συνδικαλιστικό, πολιτικό, κοινωνικό- να παρακολουθήσει τις διεργασίες σε όλο το φάσμα της αριστεράς, να δει ότι και σε δυνάμεις με φιλοευρωπαικό προσανατολισμό υπάρχει βαθιά πλειοψηφία των μελών και οπαδών τους που μιλούν πλέον ανοιχτά για ρήξη με την Ε.Ε. το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις που στηρίζουν αυτές τις πολιτικές , που βάζουν ανοιχτά την ρήξη με τις ξεπουλημένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Και βέβαια μοιάζει για άλλη μια φορά να υποτιμά την δύναμη του λαϊκού παράγοντά έξω από πεφωτισμένες ηγεσίες, που παίρνει πρωτοβουλίες είτε σχηματίζοντας κινήματα ανατροπής επί μέρους πολιτικών, είτε διαμορφώνοντας όρους κίνησης των εργαζομένων όπως για παράδειγμα την βαθιά αλληλεγγύη στους απεργούς εργαζόμενους της χαλυβουργίας, που οδηγεί σε συνείδηση νίκης των εργαζομένων και παρασύρει και άλλα κομμάτια όπως π.χ τους εργάτες του βόλου
Για τις πολιτικές εξελίξεις συζήτησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δημοσιογράφο Γ. Παπαδάκη, στην πρωινή εκπομπή του «ΑΝΤ 1». Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συζήτηση.
***
-- Τι προτείνει το ΚΚΕ. Είναι ένα κόμμα που δεν προσβλέπει στην εξουσία την αστική. Δεν λέει «ψηφίστε με να κάνω κυβέρνηση και τα πράγματα θα είναι διαφορετικά». Τι προτείνετε εσείς, προκειμένου να φύγουμε από το αδιέξοδο;
-- Οταν λέμε στο λαό ότι το καπιταλιστικό σύστημα - και μιλάμε και για το καπιταλιστικό σύστημα της Ευρώπης, το οποίο έχει κάνει όλο τον κύκλο του - αντικειμενικά σήμερα δεν μπορεί να δώσει λύσεις, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένει από το ΚΚΕ να συμμετάσχει στο αστικό πολιτικό σύστημα, σε μια κυβέρνηση διαχείρισης ενός συστήματος, το οποίο δεν μπορεί να δώσει τίποτα.
-- Μιλάτε για ανατροπή του συστήματος.
-- Βεβαίως.
-- Δεν σας ενδιαφέρει η συμμετοχή σας σε ένα κυβερνητικό σχήμα;
-- Δεν είναι αν μας ενδιαφέρει. Θα είναι ζημιά για το λαό. Και θα βρεθούμε απέναντι σε μια μεγάλη αντίφαση. Απ' τη μια μεριά, δηλαδή, να λέμε συνθήματα υπέρ του λαού και να επικαλούμαστε την υπερενενηντάχρονη Ιστορία μας και από την άλλη μεριά να καθόμαστε να συζητάμε για την κατάργηση του δώρου Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν είναι θέμα τι θέλουμε.
-- Αν ο λαός σάς ψηφίσει και σας δώσει ένα σημαντικό ποσοστό, κάνω μια υπόθεση εργασίας, τι θα του πείτε, ότι «εγώ δεν θα κυβερνήσω γιατί θα σου κάνω κακό, επειδή δεν μπορώ να κυβερνήσω στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος»;
-- Ο ελληνικός λαός όταν δώσει μια τέτοια πλειοψηφία στο ΚΚΕ, τότε θα είναι αποφασισμένος για να ριχτεί στη μάχη. Εμείς την πολιτική μας τη λέμε ολόκληρη. Δεν βγαίνουμε να πούμε ότι μπορεί να γίνει μια κυβέρνηση και να επιβάλει δυο τρεις καλές λύσεις. Αυτά τα λένε άλλα κόμματα, τα οποία λένε ψέματα. Και κατά τη γνώμη μου, ή πρέπει να πούμε ότι είναι ανίκανοι οι πολιτικοί τους, τα στελέχη τους - και δεν το πιστεύω - ή λένε συνειδητά ψέματα.
Αν μπορούσαμε αυτή τη στιγμή με τη συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση να ανακόψουμε τις συνέπειες της κρίσης και να λύσουμε τα προβλήματα του λαού, θα παίρναμε μέρος. Και τολμηροί είμαστε και τα ρίσκα παίρνουμε. Αυτό είναι όμως αδύνατο. Ας μας πούνε αυτά τα κόμματα που λένε για προοδευτικές, αριστερές κυβερνήσεις, ή κεντροδεξιές, κεντροαριστερές: Βγαίνουν στην κυβέρνηση. Την άλλη μέρα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν μνημόνια επί μνημονίων, δάνεια επί δανείων, τον ΣΕΒ, τους συνδικαλιστικούς φορείς της εργοδοσίας. Ξέρετε τι έχει γίνει τώρα; Ακόμα και όταν σε έναν κλάδο ή σε ένα εργοστάσιο, ο αγώνας ασκεί πίεση στον εργοδότη και θέλει να κάνει λίγο πίσω, πέφτει ο συνδικαλισμός των βιομηχάνων και του λένε μην κάνεις πίσω γιατί θα ανοίξει η μπουκαπόρτα και σε άλλα εργοστάσια. Αρα, ο εργαζόμενος δεν έχει απέναντί του μόνο το δικό του εργοδότη, έχει συνολικά τους ιδιοκτήτες του κεφαλαίου, των μέσων παραγωγής.
-- Εκλογές. Αν δούμε τις δημοσκοπήσεις δεν θα έχουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Τι θα κάνετε μέσα σε αυτή τη διαδικασία; Εσείς θα είστε πάλι το ΚΚΕ που θα φωνάζετε και θα λέει ότι «είμαστε οι μοναδικοί που εκφράζουμε την αριστερά»;
-- Αυτό που είπατε, δεν το λέμε έτσι. Εμείς με τις θέσεις μας επιδιώκουμε να εκφράσουμε αντικειμενικά τα συμφέροντα της σύγχρονης εργατικής τάξης και ενός μεγάλου μέρους, όχι όλων, των αυτοαπασχολουμένων και ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς, όχι όλης της αγροτιάς. Προσδιορίζουμε κοινωνικές δυνάμεις. Εμείς απευθυνόμαστε στον εργάτη και στον νεοδημοκράτη και σε αυτόν που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπουμε τις κοινωνικές δυνάμεις, διότι, όταν μιλάς με όρους αριστεράς, δεξιάς, κέντρου, σήμερα δε λες τίποτα.
Ο λαός δεν έχει να χάσει τίποτα, αντίθετα μπορεί κάτι να κερδίσει, όταν από τις εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση αδύναμη. Οσο πιο δυνατή είναι η κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη πυγμή θα έχει απέναντι στο λαό και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.
Για να μιλήσουμε ρεαλιστικά για τις επόμενες εκλογές. Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να βγει δυνατός ο λαός και να μπορεί να παρεμβάλλει εμπόδια στο έργο της επόμενης κυβέρνησης. Να μη φοβηθεί. Αν δεν μπορεί να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα τα βρουν. Ηδη έχουν ετοιμαστεί. Μην ακούτε τον κ. Σαμαρά, μην ακούτε τι λέει ο κ. Παπανδρέου ή ο επόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Ηδη υπάρχουν και οι πρόθυμοι να συμβάλουν. Μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μην μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση καθόλου και να παρέμβει ο λαός. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μην έχουμε μία ισχυρή κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση φιλολαϊκή.
-- Αυτό είναι και λίγο πονηρό, με την πολιτική έννοια. Λέτε δεν μπορεί να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση, αποκλείοντας την περίπτωση όχι να είστε εσείς, αλλά να είναι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Κουβέλης.
-- Το λέμε καθαρά. Οχι, δεν κάνουμε υπαινιγμό.
-- Αρα το λέτε ευθέως.
-- Προοδευτική κυβέρνηση με όρους συνύπαρξης με τα μονοπώλια, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά παντού, και διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ - γιατί αυτά λένε όλοι, ότι θα κάνουν τάχα αγωνιστική διαπραγμάτευση -, δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι ασυμβίβαστα αυτά τα δύο. Ισχυρό κίνημα μπορεί να υπάρξει όμως αμέσως και από την άλλη μέρα των εκλογών.
-- Ο κόσμος έχει απαιτήσεις από εσάς. Λέει ότι το ΚΚΕ ίσως έχει μία από τις λίγες ευκαιρίες μετά τη μεταπολίτευση, με τα ποσοστά που του δίνει ο κόσμος, να κάνει αισθητή την παρουσία του και θέλει να ακούσει από το ΚΚΕ και προτάσεις διεξόδου. Το ζητάει και κόσμος που μπορεί να μην έχει καμία σχέση ιδεολογικά με το ΚΚΕ.
-- Πρόταση διεξόδου έχουμε. Δεν θα σας πω μόνο ότι την έχουμε κυκλοφορήσει γραπτά. Κάνουμε συγκεντρώσεις, συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Και όντως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα λεπτό. Αν εννοεί τώρα πρόταση διεξόδου, όπου όλα μένουν τα ίδια και έρχεται μια κυβέρνηση που με αποφάσεις της Βουλής τα αλλάζει όλα, τέτοιο πράγμα δεν γίνεται. Δηλαδή, εντός του συστήματος που έχουμε σήμερα, διέξοδος δεν υπάρχει.
-- Μιλάτε για ανατροπή του συστήματος.
-- Ναι, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε ένα βράδυ και με μία έφοδο. Λέμε το εξής: Σε κάθε μάχη που έχουμε μπροστά μας, ο λαός πρέπει να ανεβαίνει σκαλοπάτια ως μαχητής, έστω και με επιμέρους κατακτήσεις. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε και ριζική ανατροπή. Ο ίδιος ο λαός θα το αποφασίσει και πρέπει να ετοιμάζεται και ταυτόχρονα να ασκεί αποφασιστική πίεση, να δυσκολέψει τα χειρότερα και να κατακτήσει. Εμείς ημερομηνία αλλαγής του πολιτικού συστήματος δεν μπορούμε να βάλουμε, να πούμε σε ένα χρόνο, δύο και τρία, γιατί αυτό εξαρτάται από την πλειοψηφία του λαού, δεν θα είναι έργο του ΚΚΕ και μόνο του. Αν δεν αποφασίσει ο λαός, δε θα γίνει αυτή η αλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου