Σάββατο 20 Μαΐου 2023

«Εκλογές τινά και τι να; Ο απροσδιόριστος παράγοντας» Του Άκη Κατσούλα (Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνιολογίας –Ερευνητής)

 


«Εκλογές τινά και τι να; Ο απροσδιόριστος παράγοντας»

Του Άκη Κατσούλα (Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνιολογίας –Ερευνητής)

Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα των εκλογών, αφού για πρώτη φορά , ιστορικά,  το ενδιαφέρον εστιάζεται όχι τόσο στο αποτέλεσμα των εκλογών αλλά στην επόμενη μέρα.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι το βράδυ της Κυριακής δεν θα έχουμε κυβέρνηση, γιατί με βάση την απλή αναλογική (εκλογικό σύστημα) κανένα κόμμα δεν αναμένεται να λάβει ποσοστό άνω του 40% και να λάβει  το μαγικό νούμερο των 150 συν ένα βουλευτών.

Δεύτερο δεδομένο είναι ότι τα τρία πρώτα κόμματα θα είναι η Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Και μένουμε σε αυτά Γιώτη αυτά και μόνο θα λάβουν την διερευνητική εντολή σύμφωνα με  το άρθρο 37 του συντάγματος.

Τι θα συμβεί το πρωί της Δευτέρας; Η πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος  και θα του παραδώσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες. Αν η προθεσμία περάσει άπρακτη το ίδιο θα συμβεί με το δεύτερο και τρίτο κόμμα. Μετά η ΠτΔ θα καλέσει όλα τα κόμματα δε μια υστάτη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης και αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει θα προκηρυχτούν νέες εκλογές στους επόμενους δυο μήνες.

Ας δούμε και τα αλλά δεδομένα. Το επιτελείο του Μητσοτάκη ήδη έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία και προσδοκά ότι ως πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν  με το πλειοψηφικό σύστημα,  θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνεργασία αλλά αυτή είναι σχεδόν αδύνατη, αφού και να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ το άθροισα των βουλευτών δεν θα ξεπερνά τους 151 βουλευτές , άρα θα χρειάζεται και ένα τρίτο κόμμα.

Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα, εκτός από την «μακιαβελική», αλλά εντελώς λάθος για την ΝΔ προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μάη!

Ο απροσδιόριστος παράγοντας λέγεται εκλογές στην Τουρκία. Εντελώς απροσδόκητα ο Ερντογάν αναμένεται να πετύχει θρίαμβο  στις επαναληπτικές εκλογές της 28 Μάη, θα είναι πλέον πολύ πιο ισχυρός και θα έχει διπλά του ενισχυμένα, τα ακραία εθνικιστικά κόμματα που τον στήριξαν!

Εδώ αποκτούν την ιδιαίτερη σημασία τους όσα περιγράψαμε παραπάνω. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ θα λαμβάνει την τελευταία διερευνητική εντολή , μια ισχυρή κυβέρνηση με εθνικιστική έξαρση θα σχηματίζεται στην Τουρκία! Τι θα κάνουν όλα τα κόμματα μπροστά σε μια πρόκληση; Θα αφήσουν  να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση με ακυβερνησία, έχοντας κατά νου ότι μπορεί να το πληρώσουν ακριβά (σε περίπτωση που πάνε σε εκλογές δυο μήνες μετά) η θα σχηματίσουν μια εθνική κυβέρνηση με πρόταση ΠΑΣΟΚ; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα που λέει ο λαός…

Και δεν θα γράψουμε ούτε για τα 400δις χρέος…. ούτε για τους 450.000 νέους ηλικιακά ψηφοφόρους  που δεν ξέρουμε τι θα κάνουν εάν γίνουν εκλογές κατακαλόκαιρο! Αρκεί μόνο το πρώτο για να σκεφθεί κάνεις ότι η πιθανότητα μιας «εθνικής κυβέρνησης» είναι σχεδόν σίγουρη!

Όσο για το ποιος θα είναι πρωθυπουργός μην τα μάθετε όλα από έμενα…. ρωτήστε τον Ανδρουλακη!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου