Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Ρεβανσισμός… “Homo homini Lupus”



Ρεβανσισμός… “Homo homini Lupus”

(πολιτικός και κοινωνικός όρος ο οποίος δηλώνει τη στάση που καλλιεργείται αποκλειστικά από το πνεύμα της αντεκδίκησης ύστερα από μία ήττα)

Αποδεικνύεται πως ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν, όπως ισχυριζόταν, να γίνουν ομαλά οι εξετάσεις, αλλά να πληγεί το θεμελιώδες δικαίωμα των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων, να διεκδικούν με απεργία τα δικαιώματά τους, Έτσι θα μπορεί να περνά χωρίς κόστος τα συνεχή μέτρα της βάρβαρης μνημονιακής  πολιτικής.
Αλλά το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται πως δεν έχει όριο. Οι συνθήκες στρατιωτικού νόμου επιβάλλουν και τα καψόνια. Με εντολές που διαβιβάζονται μέσω διευθυντών εκπαίδευσης επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε σχολεία που είναι εξεταστικά κέντρα αλλά δεν εμπλέκονται στις εξετάσεις, να παραβρίσκονται με υποχρεωτική παρουσία  από τις 8 πμ μέχρι τις 2 μμ σε άλλα σχολεία ή ακόμα και αθλητικά κέντρα και γήπεδα!!!

ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΣ 1…
Σε αυτοδίκαιη αργία, με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας Θεόδ. Παπαθεοδώρου, τέθηκε τελικά την περασμένη εβδομάδα Λαρισαίος δάσκαλος που έχει καταδικαστεί πρωτόδικα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.
Το παράδοξο είναι πως το υπουργείο Παιδείας δεν τιμώρησε τον εκπαιδευτικό για κάποιο παράπτωμα που να αφορά στην υπηρεσία του και στο σχολείο (με Τμήματα ΔΑΔ για παιδιά με αυτισμό) όπου υπηρετεί αλλά γιατί καταδικάστηκε για «αντίσταση κατά της αρχής» λόγο και για τον οποίο συνελήφθη από αστυνομικούς στην αντιμνημονιακή συγκέντρωση που έγινε στη Λάρισα μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2012.
Ο δάσκαλος τέθηκε σε αργία (με μείωση των απολαβών του στο ¼ του σημερινού μισθού) και πλέον παραπέμπεται στο Α” Τμήμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με το… παράπτωμα «της ανάρμοστης για υπάλληλο συμπεριφοράς εκτός υπηρεσίας» όπως σημειώνεται στη διαπιστωτική πράξη (13/05/13) που υπογράφει ο κ. Παπαθεοδώρου. Ο Λαρισαίος δάσκαλος τίθεται ουσιαστικά σε αργία, με βάση όχι τόσο τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (άρθρο 103 του ν. 3528/07) όσο με τον πρόσφατο ν. 4093/12 (όπως αυτός βελτίωσε το ν. 4057/12) που αφορά στην «έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016» ή «μνημόνιο 3», όπως καθιερώθηκε.
Ο δάσκαλος τίθεται δηλαδή σε αυτοδίκαιη αργία με βάση τη λογική των «επίορκων» που αδιακρίτως καθιερώνει ο νέος νόμος, εξέλιξη που προκάλεσε τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών καθώς καταργείται το τεκμήριο της αθωότητας, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λάρισας, αφού ο εν λόγω δάσκαλος πρώτα τέθηκε σε αυτοδίκαιη αργία και μετά παραπέμπεται στο υπηρεσιακό πειθαρχικό συμβούλιο.
Για τον ίδιο λόγο μάλιστα, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών έτσι ώστε να μην εκκρεμούν σε βάθος χρόνου οι υποθέσεις των εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται πως η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων έχει αλλάξει και δεν συμμετέχουν πλέον οι αιρετοί του κάθε κλάδου (σ.σ. στο παρελθόν υπήρξαν και προκλητικά αθωωτικές αποφάσεις) ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Συμβούλιο συμμετέχουν δυο δικαστικοί λειτουργοί και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Βασίλ. Σακελλαρίου.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 25 Μαρτίου του 2012 για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα οι παρελάσεις με αφορμή την εθνική επέτειο, έγιναν με αυστηρά μέτρα ασφαλείας (μεταλλικά κιγκλιδώματα, έντονη αστυνομική παρουσία κλπ) υπό τον φόβο επεισοδίων με αφορμή και τις έντονες αντιδράσεις των πολιτών για τα νέα οικονομικά μέτρα. Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έγιναν σε όλη τη χώρα ενώ στη Λάρισα, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση των οδών Κύπρου και Μεγ. Αλεξάνδρου. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για να προκληθεί αντιπαράθεση και από τα μικροεπεισόδια που ακολούθησαν, δυο διαδηλωτές συνελήφθηκαν ενώ ένας τρίτος μεταφέρθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Ένας από τους δυο συλληφθέντες ήταν και ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός που στην πραγματικότητα διαδήλωσε ενάντια στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για να τεθεί τελικά σε αυτοδίκαιη αργία ως… επίορκος. Σημειώνεται πως ο δάσκαλος θα βρίσκεται σε αργία έως ότου συνέλθει το Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Εφ Ελευθερία (Β. ΚΑΚΑΡΑΣ)

ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΣ 2…

Μαρούσι, 16 Μαΐου 2013
Αρ. Πρωτ.: 66267/Δ2                                                                
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, 
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ και ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ανδρέα Παπανδρέου 37
151 80 Μαρούσι
Ιστότοπος:        www.minedu.gov.gr
Τηλέφωνο:        210 3442124
210 3442127
Πληροφορίες: Ε. Καρδαμίτση
Πληροφορίες:   Π. Φούγιαξη  
FAX:   210 3442282
Θέμα : «Οδηγίες για τον έλεγχο της ομαλής και απρόσκοπτης άσκησης των επιταγμένων προσωπικών υπηρεσιών του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις θέσεις όπου υπηρετούν, εξ αφορμής της κηρυχθείσας πολιτικής κινητοποίησης.»
Έχοντας υπ’ όψιν :
1. την υπ’ αριθμ. 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφαση Πρωθυπουργού,
2. την υπ’ αριθμ. 6213/11.5.2013 (Β’ 1140) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και
3. την υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (Β’ 1140) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
ΚΑΛΕΙΣΘΕ
Να εφαρμόζετε πιστώς τις προβλεπόμενες διατάξεις, κανονισμούς, εγκυκλίους και οδηγίες, που αποτελούν το πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω πολιτικής κινητοποίησης.
Οι Πρόεδροι των Εξεταστικών Κέντρων, οι Πρόεδροι των Βαθμολογικών Κέντρων, καθώς και οι Διευθυντές Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν καθημερινά να αποστέλλουν ηλεκτρονικά στους οικείους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλυτικό κατάλογο με τα ονοματεπώνυμα και την ειδικότητα των παρόντων και απόντων (δικαιολογημένων και τυχόν αδικαιολόγητων) εκπαιδευτικών που υποχρεούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στο σχολείο ή στο (εξεταστικό ή βαθμολογικό) κέντρο, αντίστοιχα, κατά τα συνημμένα υποδείγματα.
Οι ανωτέρω κατάλογοι διαβιβάζονται από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία τις διαβιβάζει ηλεκτρονικά στην ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, στο e-mail : kvanda@minedu.gov.gr
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις από 13.5.2013 «Διευκρινίσεις σχετικά με την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης», οι εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου υπηρετούν. Ειδικά, οι αποσπασμένοι ή όσοι έχουν διατεθεί εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν και να ασκούν τα καθήκοντά τους στις θέσεις όπου αυτοί έχουν αποσπαστεί ή διατεθεί, αντίστοιχα. Όλες οι θεσμοθετημένες άδειες που έχουν νομίμως χορηγηθεί πριν από τη δημοσίευση της υπ’ αριθμ. 281/11.5.2013 (Β’ 1139) απόφασης του Πρωθυπουργού και της υπ’ αριθμ. 6212/11.5.2013 (ΦΕΚ 1140Β’) απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ήτοι την 11η Μαΐου 2013), δεν θίγονται εξ αφορμής της πολιτικής κινητοποίησης, για το χρονικό διάστημα που αυτές έχουν χορηγηθεί.

Μαρούσι, 15 Μαΐου 2013
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.
 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Πίνακας Αποδεκτών :
- Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης
- Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
- Πρόεδροι Εξεταστικών Κέντρων
- Πρόεδροι Βαθμολογικών Κέντρων
-Διευθυντές Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου