Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ερμηνεία της παραίτησης Γαρουφάκη και της επόμενης μέρας

Ερμηνεία της παραίτησης Γαρουφάκη και της επόμενης μέρας
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ Κοινωνιολόγου Προέδρου του ΣΕΚ
Όπως είχα γράψει πριν από τρείς μήνες , ο Γαρουφάκης είχε επιλέγει από τον  Α. Τσίπρά ως ένα είδος «λαγού». Όσοι παρακολουθούν στίβο θα γνωρίζουν, ότι πολύ συχνά χρησιμοποιούνται οι λεγόμενοι «λαγοί» ώστε οι υπόλοιποι αθλητές να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματά. Υπάρχει και ο περίφημος μύθος του Αισώπου. «Μια φορά κι έναν καιρό, μάλωναν η χελώνα κι ο λαγός για το ποιος είναι ο πιο γρήγορος. "Εγώ είμαι πιο γρήγορος απ' όλα τα ζώα", έλεγε ο λαγός υπερήφανα. Η χελώνα του έλεγε: "Μην υπερηφανεύεσαι λαγέ, υπάρχουν πολλοί που μπορούν να σε νικήσουν". "Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου", ρώτησε η ο λαγός βέβαιος πως θα κερδίσει. "Ευχαρίστως", απάντησε η χελώνα.   Έτσι άρχισε ο αγώνας. Στο μεταξύ, είχαν μαζευτεί πολλά ζώα. Η αλεπού δίνει το σύνθημα, ο λαγός τρέχει σαν αυτοκίνητο και η χελώνα τρέχει σαν σαλιγκάρι. Ο λαγός είναι πολύ μπροστά και η χελώνα πολύ πίσω. Ο λαγός κοιτάει πίσω, ξανακοιτάει μα η χελώνα δεν φαίνεται πουθενά. Ο λαγός λέει να πάρει έναν υπνάκο.   Ενώ ο λαγός κοιμόταν, η χελώνα σιγα σιγα  πέρασε τον λαγό. Ήταν πολύ αργά πλέον για τον λαγό. Η χελώνα τερμάτισε. Όπως τα άλλα ζώα χειροκροτούσαν,  ο λαγός ξύπνησε και κατάλαβε ότι δεν έπρεπε να κοιμηθεί. Εκείνη την ώρα κατάλαβε ότι δεν πρέπει να είσαι αλαζόνας».

Φυσικά και αν το ερμηνεύσουμε πολιτικά , πολλοί είχαν απορήσει γιατί δεν έγινε υπουργός οικονομικών κάποιος από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Σταθάκης, Τσακαλώτος , Μηλιός). Η απάντηση είναι ότι θα ήταν αρκετά ριψοκίνδυνο, η νέα κυβέρνηση να «κάψει» κάποια από τα πρωτοκλασάτα στελέχη, τα οποία θα ήταν η «χρυσή εφεδρεία», σε περίπτωση εμπλοκής η αποτυχίας με τους δανειστές , όπερ και εγένετο.
Τι θα γίνει από δω και πέρα και πως θα μεταφραστεί το περίφημο όχι, το είχα και αυτό περιγράψει με το άρθρο μου πέντε απλά ερωτήματα « 1.Θα μπορούσε, ένα κείμενο συμφωνίας να περάσει, από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια;
Προφανώς όχι. Ένα κείμενο , όπως το τελικό «τελεσίγραφο» των θεσμών, θα σκόνταφτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο,  ενώ ένα κείμενο με χρηματοδότηση και «ολίγη λιτότητα» θα σκόνταφτε στα λοιπά κοινοβούλια.
2. Υπάρχει ανάγκη συμφωνίας των θεσμών με την Ελληνική Κυβέρνηση;
Προφανώς ναι. Κανένας και καμία από τις ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία) δεν θέλουν στην παρούσα φάση, οικονομικούς κραδασμούς , την ώρα που είναι σε εξέλιξη, γεωστρατιωτικά γεγονότα  σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.
3. θα υπάρξει συμφωνία;
Προφανώς ναι. Αυτό για να γίνει πρέπει, να καμφθούν οι ακραίες αντιδράσεις , τόσο στην Ε.Ε. τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Μια ελεγχόμενη αναταραχή  (οικονομική , πολιτική, τρομοκρατική) θα επέτρεπε με πιο εύκολο τρόπο, έναν συμβιβασμό πάνω στο Ελληνικό Κείμενο, το οποίο εύκολα πλέον, ως το μικρότερο και αναγκαίο κακό θα περνούσε με ευκολία , στα κοινοβούλια
4. Και τότε γιατί δημοψήφισμα;
Γιατί θα προκαλέσει την αναγκαία ελεγχόμενη αναταραχή, ώστε ο κάθε κύκλος να έχει τα δικά του επιχειρήματα, απέναντι στην αμοιβαία, επωφελή και για το καλό όλων συμφωνία.
Σας θυμίζω το πέμπτο ερώτημα -που όμως τώρα είναι στα χέρια του λαού- και που η όποια κυβέρνηση, δεν έχει το δικαίωμα να το αγνοήσει.
«5. Και εμείς τι κάνουμε;

Χωρίς φόβο αλλά και χωρίς αυταπάτες, ψηφίζουμε όχι και επενδύουμε σε μια αλλαγή των πολιτικών και άλλων συσχετισμών στο επόμενο διάστημα, με στρατηγική τη διαγραφή του χρέους. Μέχρι εκεί προς το παρόν». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου