Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ο ιός δεν σκοτώνει ο Καπιταλισμός σκοτώνει ….ας το εξηγήσουμε…. Με απλά λόγια

Ο ιός δεν σκοτώνει ο Καπιταλισμός σκοτώνει ….ας το εξηγήσουμε…. Με απλά λόγια
Του 'Ακη Κατσούλα
1ο Οι σύγχρονες πανδημίες αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές, οφείλονται στον άπληστο κερδοφόρο οικονομικό σύστημα που μπροστά στα κέρδη δεν διστάζει να εξαντλήσει φυσικούς πόρους, να καταστρέψει κυρίως φτωχές περιοχές του πλανήτη, να εξαφανίσει , δάση, ποταμιά , λίμνες. Μια απλή αναφορά στις συνόδους των G7  και στις εγκληματικές τους αποφάσεις για το κλίμα το περιβάλλον την κοινωνική πρόνοια, την δημόσια υγεία και παιδεία είναι υπέρ- αρκετή.
2ο  το νοσοκομεία, τα σχολεία, τα κοινωνικά ιδρύματα. η ερεύνα, για τους θιασώτες του καπιταλισμού, έχουν μονό κόστος και είναι άχρηστες επενδύσεις, όταν έχουν κοινωνική αποστολή.  Αντίθετα είναι εξαιρετικά συμφέρουσες όταν μετατρέπονται σε ιδιωτικά αγαθά, σε υπηρεσίες και προϊόντα των πολυεθνικών.  Μονό που το κέρδος στην ελεύθερη αγορά είναι συνάρτηση της προσφοράς και της ζήτησης. Οι κοινωνικές ανάγκες έχουν σχεδόν απεριόριστη ζήτηση, εάν περιορίσεις την προσφορά τότε τα κέρδη απογειώνονται. Έτσι πολύ απλά, π.χ. όσο λιγότερα δημόσια νοσοκομεία έχεις, τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη για τα ιδιωτικά.

3ο Ο παγκόσμιος πλούτος, σε ποσοστά στο παγκόσμιο ΑΕΠ είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, πολεμική βιομηχανία, πολυεθνικές τροφίμων, πολυεθνικές τεχνολογιας και ανήθικες απάνθρωπες δραστηριότητες (ναρκωτικά, εμπόριο ανθρώπων). Ενώ όλα τα παραπάνω είναι ελευθέρα, περιορισμοί τίθενται στους μισθούς στις συντάξεις στα δημόσια αγαθά, στην κοινωνική πρόνοια. Αυτός είναι ο προσανατολισμός της παγκόσμιας οικονομίας που διευθύνεται από αρπακτικά που (Δι)ορίζουν με την κατευθυνόμενη κοινή γνώμη κυβερνήσεις μαριονέτες.
4ο Υπάρχουν οι δυνατότητες για παγκόσμια κοινωνική ευημερία; Ναι ήδη από την δεκαετία του 70 οι επιστήμονες μιλούσαν για αυτό, αλλά θα έπρεπε να αλλάξει η κατεύθυνση της οικονομίας που ορίζει όλα τα άλλα επίπεδα της κοινωνίας. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα π.χ η επιστημονική έρευνα. Όταν αυτή είναι προσανατολισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες δεν χρηματοδοτείται, και αυτό γιατί θεωρείτε άχρηστη η ερεύνα όταν δεν συνδέεται με κέρδη. Ενώ όλοι γνώριζαν π.χ, τον κίνδυνο πανδημιών (δείτε διεθνείς οργανισμούς κ.λ.π) ελάχιστοι πόροι δόθηκαν για σχετικές έρευνες, και μάλιστα μονό στην περίπτωση που τα ερευνητικά κέντρα συνδέονταν με πολυεθνικές φαρμάκων.

5ο και τελευταίο, Hochest , Bayern είναι δυο γερμανικές εταιρείες που πλουτήσαν μετά τον β παγκόσμιο πόλεμο από τα φάρμακα. Σήμερα (όχι μονό αυτές) επενδύουν τα κέρδη τους συμμετέχοντας σε  επενδυτικούς ομίλους, παράγωγης οπλών, τεχνολογίας κ.λ.π Φυσικά δεν διέθεσαν τα κέρδη τους (όχι μονό αυτές) στην δημιουργία νοσοκομείων όπως θα όφειλαν. Και αυτό το όφειλαν λόγο του κέρδους από τις καταστροφές του β παγκοσμίου πολέμου. Σήμερα οι θάνατοι από τον ιό θα μπορούσαν να είναι οι φυσιολογικοί θάνατοι που καταγράφονται στην φυσική κίνηση του πληθυσμού. Αυτό δεν συμβαίνει γιατί κανένα κράτος δεν διάθεσε αυτά που όφειλε στην δημόσια υγεία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου