Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

«Νομοσχέδιο φιλανθρωπίας, ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ (κοινωνιολόγος-Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων)
«Νομοσχέδιο φιλανθρωπίας, ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ (με εξαίρεση τον Αδ. Γεωργιάδη που καταψήφισε), Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΧΑ το κυβερνητικό νομοσχέδιο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», μετά από την κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Πρόκειται για ένα «νομοσχέδιο φιλανθρωπίας», εγκεκριμένο από τους «θεσμούς» Ε.Ε. ,ΔΝΤ , ΕΚΤ , ανεπαρκές για τα προβλήματα των φτωχών, της υγείας, της πρόνοιας.
Ενώ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης-Εθνικό σχέδιο προβλεπόταν 1,9 δις ευρω για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τελικά στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται μέτρα μόλις 250 εκατ. ευρω. Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ «το έφαγε» η προσπάθειά για την πληρωμή του δημόσιου χρέους.
Πολύ σωστά έγραφε ο Κώστας Λαπαβίτσας… «Όσοι εκλεχτήκαμε με το Σύριζα δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος, διότι το θεωρούμε απαραίτητο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας. Είναι ανάγκη λοιπόν να εξηγηθεί τώρα το πως αυτά θα υλοποιηθούν και πως θα μπορέσει η νέα κυβέρνηση να αλλάξει την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε .Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το Εθνικό Σχέδιο περιλάμβανε τέσσερις πυλώνες με κόστος για τον πρώτο χρόνο ως εξής: Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (1,9 δις)…». 
Τα μέτρα του νομοσχεδίου για την «ανθρωπιστική κρίση» απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους «διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας» ,τα συγκεκριμένα δε κριτήρια καθώς και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων θα διευκρινιστούν ύστερα από την έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων. Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου προβλέπονται η επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κύριες κατοικίες, το επίδομα ενοικίου, η επιδότηση σίτισης με κουπόνια και η ιατροφαρμακευτική κάλυψη υποαπασχολούμενων και ανέργων. Όλα τα παραπάνω θα γίνονται με «εισοδηματικά και περιουσιακά» κριτήρια που θα οριστούν σε ύστερο και απροσδιόριστο χρόνο.
Στην πραγματικότητα, αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, αφού αφορούν νοικοκυριά που βιώνουν την πιο ακραία φτώχεια, με όριο στα 400 ευρώ το μήνα οικογενειακό εισόδημα για τις 4μελείς οικογένειες, ενώ και στα νοικοκυριά που θα κριθούν «δικαιούχοι» δεν εξασφαλίζεται, μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση.
Απουσιάζει -ακόμα και η απλή αναφορά- οποιασδήποτε οικονομικής ενίσχυσης κρατικών δομών (φορείς πρόνοιας, νοσοκομεία κ.α) και αφήνετε πάλι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής σε «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτών».
Το νομοσχέδιο αποτελείτε από 32 άρθρα, οπού μόνο τα 4 πρώτα αναφέρονται σε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, τα υπόλοιπα αποτελούν στην ουσία ένα άλλο νομοσχέδιο για την λειτουργία της κυβέρνησης.
Τέλος είναι κρίμα, σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, να απουσιάζουν από την συζήτηση, (συζήτηση με φορείς που θα γίνει την Τρίτη) όπως σωστά επισήμανε ο Νίκος Φίλης (στην αρμόδια επιτροπή) αυτοί που έδωσαν μάχη όλα τα προηγούμενα χρόνια κόντρα στις καταστροφικές πολιτικές (π.χ. Δίκτυα αλληλεγγύης, Αστέγων κ.λ.π) ενώ συμμετέχουν ξανά και ξανά άσχετοι «θεσμικοί Φορείς»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου