Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Εντυπωσιακά φτωχός ο προβληματισμός και οι αναλύσεις της επίσκεψης Τσίπρα στον Ερντογαν

 Του Α.Κ
Εντυπωσιακά φτωχός ο προβληματισμός και οι αναλύσεις της επίσκεψης Τσίπρα στον Ερντογαν από τα ΜΜΕ. Λες και ο Τσιπρας πήρε μια τόσο επικίνδυνη και με ρίσκο απόφαση την ώρα που οι σχέσεις των δυο χωρών, είναι στο χειρότερο σημείο. Είναι γεγονός ότι «αμερικανικοί κύκλοι» ανησυχούν για την κλιμακούμενη ένταση των σχέσεων Τραμπ – Ερντογαν που θέτει σε κίνδυνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Προφανώς αυτή η επίσκεψη είχε την έγκριση αυτών των κύκλων, αφενός γιατί η Κυβέρνηση Τσιπρα ευθυγραμμίζεται απόλυτα με αυτούς τους «κύκλους» και αφετέρου γιατί είναι ο μοναδικός που μπορεί να συνδυάσει εθνική πολιτική με προσέγγιση του Ερντογαν προς την Δύση. Ένας προσεκτικός παρατηρητής θα είδε ότι ο κ. Τσιπρας αντέδρασε στο θέμα της έκδοσης των Γκιουλενιστων, που απασχολεί και τις ΗΠΑ , ενώ δεν είπε τίποτα για τους «τρομοκράτες» του PKK και τους Κούρδους….
Κατά τα άλλα ισχύουν τα παρακάτω….

 Ζητήματα της Ενέργειας, των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, της «ασφάλειας», των υποδομών, το Προσφυγικό και φυσικά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, υπό το πρίσμα πάντα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που μαίνονται στην περιοχή και στους οποίους συμμετέχουν οι αστικές τάξεις των δύο χωρών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Ρ. Τ. Ερντογάν χτες, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ απασχόλησαν και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο κυβερνήσεων.
Στις κοινές τους δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από 2,5 ώρες, ο Αλ. Τσίπρας εγκωμίασε το επίπεδο επικοινωνίας που έχει με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτυχημένη την επίσκεψη του τελευταίου πέρυσι στην Αθήνα, παρότι αυτή αποτέλεσε βήμα για την αναβάθμιση των απαράδεκτων διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.
Εγκωμιαστικά αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο κρατών για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, υπερασπιζόμενος την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που κρατάει εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας και για «νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών» για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ παρέπεμψε σε μελλοντικές επαφές που θα καταλήξουν σε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις.
«Συμφωνήσαμε σήμερα να επανέλθουμε σε συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, για αποκλιμάκωση της έντασης και προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και εδώ μπορούν να συμβάλουν οι συνομιλίες που θα ακολουθήσουν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «με τη δημιουργία αυτών των προϋποθέσεων, μπορούμε πιστεύω στη συνέχεια να έχουμε πρόοδο και να επαναλάβουμε και τις διερευνητικές συνομιλίες και τη διαφορά που έχουμε στο θέμα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο», σε μια αναφορά που γεννά μεγάλες ανησυχίες για τα όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες και παραπέμπουν σε σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και των κυπριακών θαλάσσιων ζωνών.
«Θέλουμε να βάλουμε τα θεμέλια ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουμε αργότερα να μιλήσουμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, στη γνωστή γραμμή του εφησυχασμού περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά, υποβαθμίζοντάς την και κάνοντας λόγο για παραβιάσεις που «φτάνουν σε υψηλά επίπεδα με επικίνδυνα περιστατικά» και για την ανάγκη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και για «κατάργηση των απειλών πολέμου», σε μια έμμεση αναφορά στο casus belli από τη μεριά της Τουρκίας.
Για το Κυπριακό, επανέλαβε τη θέση για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως μια επανενωμένη ομοσπονδιακή Κύπρος θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και θα καθιστά την Κύπρο μια κανονική χώρα της ΕΕ και της περιοχής. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι προκειμένου να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος χρειάζεται «να υπάρξουν προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας».
Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, υποστήριξε την ανάγκη «να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και όχι αντικείμενο συγκρούσεων», όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει, καθώς αποτελεί μήλον της Εριδος και επίκεντρο σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ενώ εξήρε τη συνεργασία σχετικά με τον αγωγό TAP και δήλωσε επιθυμία διεύρυνσής της και σε ό,τι αφορά το σχέδιο του «Turkish Stream».
Με τη σειρά του, υποστήριξε έργα όπως η σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης και η διαμόρφωση ενός νέου επιχειρηματικού φόρουμ για τη διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων.
Για τους «8», ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή του δεν υπερασπίζονται πραξικοπηματίες, ωστόσο είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και παρέπεμψε σε συνεργασία των δύο χωρών «ενάντια στην τρομοκρατία» και σε όποιον «επιβουλεύεται την ασφάλειά» τους, γεννώντας επιπλέον ερωτήματα για το τι ακριβώς εννοεί.
Υποστήριξε, τέλος, την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπερασπίστηκε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τη διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, με την προώθηση σχεδίων όπως είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης κ.ά., αλλά και τη βελτίωση της «κατάστασης των μειονοτήτων».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, έθεσε ζήτημα συμφωνίας σε έναν οδικό χάρτη για τις συνομιλίες, καθώς και ισοτιμίας των «Τούρκων στην Κύπρο».
Αξίωσε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μιλώντας για φυγάδες διαφόρων κινημάτων - στα οποία ενέταξε και το PKK - οι οποίοι δεν θα πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Νωρίτερα χτες, μάλιστα, η Τουρκία είχε επικηρύξει τους «8», τον καθένα για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Ο Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υλοποιεί τη συμφωνία με την ΕΕ για το Προσφυγικό, ζήτησε ωστόσο από την ΕΕ να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς όπως είπε δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της, τις ευθύνες της που απορρέουν από τη συμφωνία.
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη σήμερα του Αλ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Τούρκος Πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να λύσει το θέμα των μουφτήδων, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία επέτρεψε στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου να λειτουργεί κανονικά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου