Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Για την δημιουργία τέταρτου τμήματος Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ η τμήματος «αναρριχητών»!

   
Για την δημιουργία τέταρτου τμήματος Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ η τμήματος «αναρριχητών»!
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ (μη Πανεπιστημιακου!!!)
     Η δημιουργία ενός τέταρτου τμήματος Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, δημιουργεί τεραστία ερωτηματικά για την σκοπιμότητα ίδρυσης του, προκαλεί ανησυχία για την περεταίρω υποβάθμιση της επιστήμης, της παράγωγης της και ανάπτυξης της , δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας και το μόνο που προσφέρει είναι το «βόλεμα» ημιμαθών στην επιστήμη της κοινωνιολογίας, της κοινωνικής έρευνας και της κοινωνιολογικής σκέψης μελών ΔΕΠ και διδακτορουχων του ΕΚΠΑ , που δεν μπορούσαν να αναπτυχτούν «επιστημονικά» η καλύτερα να αναρριχηθούν και να δημιουργήσουν «αυλές» στα ήδη υπάρχοντα τμήματα κοινωνικών επιστήμων και κοινωνικής «φιλοσοφίας» του ΕΚΠΑ.

Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τις «στρατιές των ανέργων», άλλα και ταυτόχρονα  με τεράστιες γνωστικές και μεθοδολογικές ελλείψεις (όχι λόγω δικής τους ευθύνης), χωρίς εξειδικεύσεις και απουσία  ικανότητας επιστημονικής έρευνας «νέων και παλιών» κοινωνιολόγων, άλλα σίγουρα τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν με την δημιουργία του νέου τμήματος, συντείνοντας στην παραπέρα υποβάθμιση του «ακαδημαϊκού πτυχίου» άλλα και της ίδιας της επιστήμης ευρύτερα.
Έτσι και αλλιώς για μας η κτήση ενός τυπικού πτυχίου (όχι μονό στα τμήματα κοινωνιολογίας)  δεν αντιστοιχεί στην γνώση και ικανότητα «θεραπείας» τις περισσότερες φόρες μιας επιστήμης.
Άλλου είναι τα ερωτήματα μας στους κυρίους «Πανεπιστημιακούς» του ΕΚΠΑ.
Αφού τόσο πολύ κοπτεσθαι για την δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος, και καθότι  έχετε την «εγκυρότητα» η την «αυθεντία» του Πανεπιστημιακού καθηγητή (δεν θα μιλήσω για Πρυτάνεις, Κοσμήτορες κ.λ.π που έχουν πολλά χρόνια ξεπέσει, αφού οι τίτλοι αυτοί είναι αποτέλεσμα πολιτικών σκοπιμοτήτων και συναλλαγών ακόμα και με «διαφθαρμένες» φοιτητικές παρατάξεις), να σε θέσουμε το ερώτημα;
·        Που στον κόσμο η δημιουργία ενός νέου τμήματος (δημόσιου και αξιόπιστου Πανεπιστήμιου) γίνεται χωρίς να προηγηθεί μελέτη, να αποτιμηθεί η υπάρχουσα κατάσταση των υπαρχόντων τμημάτων, να ερευνηθεί η ανάγκη παράγωγης νέων επιστημόνων κ.λ.π  ;
Και επειδή σκέπτεσθαι περισσότερο ως «πολιτικοί» και σχεδόν καθόλου ως «επιστήμονες» να σας απαντήσω πουθενά! έκτος από κάποιες τριτοκοσμικές χώρες, η σε Χώρες που τα Πανεπιστήμια αποτελούν εμπορικές εκθέσεις, εμπορικές αλυσίδες και επιχειρήσεις μεγιστοποίησης κερδών!
   Απλά να σας θυμίσω, επειδή κάποιοι περάσατε από το Ε.Κ.Κ.Ε, ότι αυτό το υποβαθμισμένο Κέντρο Ερευνών (ελάχιστο προσωπικό, μηδενικές κρατικές δαπάνες) στο παρελθόν για την ίδρυση νέων τμημάτων, έκανε ως όφειλε συστηματικές έρευνες για την σκοπιμότητα ίδρυσης τους. Μελέτες που αν είχαν αξιοποιηθεί πολλά θα ήταν διαφορετικά στα ΑΕΙ της χώρας.
    Όμως όπως γνωρίζετε η μεγαλύτερη νοθεία υπάρχει στο εμπόριο ιδεών, και έτσι για να τελειώσουμε με μια ιδέα, φτιαχτέ και ένα Πανεπιστημιακό τμήμα «αναρριχητών» , μάλλον υπάρχει ανάγκη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου