Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Για τον φτωχό πληθυσμό της Βενεζουέλας που στήριξε τόσο τον Τσάβες και τον Μαδούρο

Φώτο 1

Του Άκη Κατσούλα
Κάποιοι Δυτικοί δημοσιογράφοι (ανάμεσα τους και πολλοί Έλληνες) που ούτε από τον χάρτη δεν έχουν δει την Βενεζουέλα, αναμασούν με περισπούδαστο τρόπο (οι λόγοι που το κάνουν θα τους μάθουμε μονό αν κάποτε αποκαλυφθούν  ταμεία) ότι τους σερβίρουν συγκεκριμένα πρακτορεία- πρεσβείες , με την μονή διαφορά ότι παρουσιάζουν τα δελτία τύπου ως άρθρα!
Εμείς στους οπαδούς της θεωρίας του Guaidó περί πεινάς φτώχειας θα γράψουμε ότι αυτό ισχύει , άλλα δεν αφορά τους λευκούς μισθοφόρους του, άλλα τον μελαψό ( Mestizo) φτωχό πληθυσμό της Βενεζουέλας που στήριξε τόσο τον Τσάβες όσο και τον Μαδούρο (παρά τα τραγικά λάθη) και σήμερα στελεχώνουν τους 1.500.000 πολιτοφύλακες , που δεν θα επιτρέψουν σε ξενοκίνητα καθάρματα και τα αφεντικά τους, να τους γυρίσουν δεκαετίες πίσω σε χούντες και πολέμους.
φώτο 2
Οι δυο φωτογραφίες είναι αποκαλυπτικές, από τα μέλη της εθνοσυνέλευσης (National Assembly)….η πρώτη θα μπορούσε να έχει τίτλο «το λευκό που ξεχωρίζει». Τέσσερις αιώνες λευκής υπεροχής στη Βενεζουέλα από εκείνους που προσδιορίζουν τους προγόνους τους ως Ευρωπαίους έληξαν με την εκλογή του Hugo Chavez το 1998 που κέρδισε με τη συντριπτική υποστήριξη την πλειοψηφίας αυτών των ανθρώπων. Αυτή η στροφή μακριά από την λευκή υπεροχή συνεχίζεται κάτω από το Maduro, τον διάδοχο του Τσάβες.
Γιατί όμως οι φτωχοί αγαπούσαν τον Τσάβες; (Και η αγάπη δεν είναι πάρα πολύ ισχυρή λέξη.) Το απροσδόκητα ειλικρινές Fact Book της Αμερικανικής CIA αναφέρει:
"Οι κοινωνικές επενδύσεις στη Βενεζουέλα κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Chavez μείωσαν τη φτώχεια από σχεδόν 50% το 1999 σε περίπου 27% το 2011, αυξήθηκαν η σχολικές εγγραφές, μειώθηκε σημαντικά η θνησιμότητα των παιδιών και βελτιώθηκε η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και αποχέτευση μέσω κοινωνικών επενδύσεων".

Αυτό που πρέπει να προστεθεί είναι ότι, ακόμη περισσότερο από τις ΗΠΑ, η φυλή και η φτώχεια συνδέονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου