Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

«Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία»


«Η θετική πλευρά των εκλογών στην Ολλανδία»
Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ
Σχεδόν με ένα μίζερο και μονότονο τρόπο το Δυτικά ΜΜΕ (και τα δικά μας) γραφουν για μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς στις προχτεσινές περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας Γερουσίας. Πραγματι το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους (κέρδισε 13 από τις 75 έδρες της Γερουσίας ) στις προχτεσινές περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία, οι οποίες θα καθορίσουν τη σύνθεση της νέας Γερουσίας.
Αυτό που δεν γράφουν είναι η θετική πλευρά ότι η Πράσινη Αριστερά (Ιδρύθηκε την 1 Μαρτίου 1989 ύστερα από τη συγχώνευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας, του Ειρηνιστικού
Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Πολιτικού Κόμματος Ριζοσπαστικών και του Ευαγγελικού Λαϊκού Κόμματος). ήρθε τρίτο κόμμα  (με 9 έδρες από 4) και μάλιστα στην αιματοβαμμένη Ουτρέχτη  βγήκε πρώτο κόμμα πετυχαίνοντας διπλασιασμό της δύναμης του (από 14% σε 27,8%!). Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι κόσμος εκεί, σύνδεσε αυτό που συνέβη με την ακροδεξιά…. Μακάρι κάτι ανάλογο να μπορούσε να γίνει σε πολλές περιοχές της Ευρώπης…. Πολλά θα άλλαζαν!
Υ.Σ. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το FvD, που κατέβηκε για πρώτη φορά σε περιφερειακές εκλογές, βγήκε πρώτο σε ψήφους και κέρδισε 13 από τις 75 έδρες της Γερουσίας. Το «συντηρητικό» Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, καταλαμβάνει 12 έδρες (από 13) και ακολουθούν η Πράσινη Αριστερά με 9 έδρες (από 4), η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) με 9 έδρες (από 12), το Εργατικό Κόμμα (PvdA) με 7 έδρες (από 8), το φιλελεύθερο «Δημοκράτες 66» (D66) με 6 έδρες (από 10), το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, με5 έδρες (από 9), η Χριστιανική Ενωση (CU) με 4 έδρες (από 3), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) με 4 έδρες (από 9) κ.ά.
Ετσι, τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον Μαρκ Ρούτε (VVD, D66, CDA, CU) συγκεντρώνουν 31 έδρες στη Γερουσία και χάνουν την οριακή πλειοψηφία που είχαν πριν (38 από τις 75 έδρες).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου