Την Παρασκευή 9/11/2011 συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής, επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σχετικά με «υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών και διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών».
Ανάμεσα στα άλλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «…ο κ. Λαμπρινόπουλος (Πρόεδρος της ΑΔΑΕ) μας είπε ότι προέκυψαν περιστατικά υποκλοπών και παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσω των ΚΑΦΑΟ, στα οποία ΚΑΦΑΟ βρέθηκαν μηχανισμοί παρακολούθησης. Ουσιαστικά έκανε λόγο για πλήρη αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία, για ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, για αδυναμία ελέγχου από την πλευρά της ΑΔΑΕ, της ΕΥΠ…». Επίσης παρακάτω (με βάση τα πρακτικά της Βουλής) ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκέ σε δημοσίευμα του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ». Πιο συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε «…Έρχομαι σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό και θέλω απάντηση ως προς αυτό. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας αποκαλύπτεται έγγραφο της ΕΥΠ στις 8 Οκτωβρίου 2010 όπου είναι report, αναλυτική αναφορά των πρακτόρων της ΕΥΠ για μία συνδικαλιστική συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Εγώ θα το καταθέσω να μου πείτε αν είναι αληθινό και αν είναι αληθινό, τι θα πράξετε γι’ αυτό.
Δίνουν αναλυτική αναφορά: «Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 10.00’ στην Πλατεία Ελευθερίας και ήταν της11.00’ και κατέληξε στις 12.00’ στην Πλατεία Ελευθερίας. Αποχώρησαν χωρίς προβλήματα. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 11.30’ από μέλη του ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν περίπου 60 άτομα και κατέληξε εκεί.»
ΑΔΕΔΥ. Συμμετείχαν 150 άτομα εκ των οποίων τα είκοσι προέρχονταν από τον αναρχοαντιεξουσιαστικό χώρο.» Τι λέτε; Ήξεραν και από πού είναι; «Ξεκίνησε στις
ΑΔΕΔΥ. Συμμετείχαν 150 άτομα εκ των οποίων τα είκοσι προέρχονταν από τον αναρχοαντιεξουσιαστικό χώρο.» Τι λέτε; Ήξεραν και από πού είναι; «Ξεκίνησε στις
Δηλαδή, αυτός είναι ο ρόλος των πρακτόρων της ΕΥΠ; Να παρακολουθούν συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και να γνωρίζουν την ταυτοποίηση των πολιτικών τους και ιδεολογικών τους πεποιθήσεων; Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο το οποίο αν είναι αληθινό –εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι είναι αληθινό- μας οδηγεί σε άλλες εποχές, τότε που ο αείμνηστος Καραμανλής έλεγε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;». Ο κ. Παπουτσής, όπως θα διαβάσετε στα πρακτικά της βουλής που παραθέτουμε, ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει στην ουσία της ερώτησης, καλώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί το γραφείο του «…Με την ευκαιρία, βέβαια, θέλω να προσκαλέσω τον κ. Τσίπρα με όσους εκ των συνεργατών του επιθυμεί, Βουλευτών, όπως και κάθε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οποιουδήποτε άλλου κόμματος, προκειμένου να έρθουν στο γραφείο μου και να ενημερωθούν από το διοικητή της ΕΥΠ και από τους επιτελείς για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστούν, η οποία δεν θα τύχει απαντήσεως σήμερα από εμένα…». Ενώ για το συγκεκριμένο περιστατικό τήρησε σιγή ιχθύος.
Τα πρακτικά της βουλής
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΗ'
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011
Αθήνα, σήμερα στις 9 Δεκεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.09’ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 260/14/6.12.2011 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με «υποθέσεις παρακολούθησης πολιτών και διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών».
Την ερώτηση εκ μέρους του απουσιάζοντος στις Βρυξέλλες Πρωθυπουργού θα απαντήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής.
Παρακαλείται ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας να λάβει το λόγο, προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε Τσίπρα, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αφορμή για την ερώτησή μου ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, ο κ. Λαμπρινόπουλος, κατέθεσε κατά την αγόρευσή του πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία, τα οποία κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να περάσουν απλά στα ψιλά των εφημερίδων.
Κατά την ενημέρωση αυτή, λοιπόν, ο κ. Λαμπρινόπουλος μας είπε ότι προέκυψαν περιστατικά υποκλοπών και παραβίασης της ασφάλειας των επικοινωνιών μέσω των ΚΑΦΑΟ, στα οποία ΚΑΦΑΟ βρέθηκαν μηχανισμοί παρακολούθησης. Ουσιαστικά έκανε λόγο για πλήρη αδυναμία ελέγχου του απορρήτου των επικοινωνιών, για κενά στη νομοθεσία, για ανύπαρκτη πολιτική ασφάλειας, για αδυναμία ελέγχου από την πλευρά της ΑΔΑΕ, της ΕΥΠ.
Επειδή το θέμα αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρόκειται για προσωπικά δεδομένα -έχουμε και νωπές τις μνήμες από την αποκάλυψη αυτής της πολύκροτης υπόθεσης των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων μέσω της εταιρείας VODAFONE, οι οποίες γίνονταν για λογαριασμό της Αμερικάνικης Πρεσβείας- εγώ θα ήθελα, να σας ρωτήσω ευθέως:
Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε, κύριε Υπουργέ, ότι το δικό σας τηλέφωνο, τα τηλέφωνα των συναδέλφων σας, πολιτικών προσώπων δεν παρακολουθούνται; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας σας δεν έχει αγοραστεί από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παράνομος εξοπλισμός; Μπορείτε να μας πείτε τα τρία τελευταία χρόνια, πόσες φορές ελέγχθηκε από την ΑΔΑΕ -και κυρίως κατά τη διάρκεια της θητείας σας, δεν σας λέω πιο πριν- η ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις που «νομίμως» κάνει, πόσες άρσεις απορρήτων είχαμε το 2011 και αν φέτος, σε μια χρονιά κρίσης, υπήρξε αύξηση των μυστικών δαπανών που διοχετεύονται προς τη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών;
Θα ήθελα την τοποθέτησή σας, σε σχέση με την πάγια διαχρονική πρόταση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, από τότε που ήταν Συνασπισμός, με τον Κωνσταντόπουλο το Νίκο, που έλεγε να περάσει η ΕΥΠ υπό τον έλεγχο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Τέλος, τι ενέργειες σκέφτεστε να κάνετε, προκειμένου να αποκτήσει θεσμικό ρόλο η ΑΔΑΕ, διότι η ακύρωση των προστίμων που έθεσε στη VODAFONE και στην ERICSON από το Συμβούλιο της Επικρατείας ουσιαστικά την καθιστά πλήρως ανενεργή, εφόσον, όταν διαπιστώνεται μια παράβαση, δεν μπορεί να υπάρχει καμία κύρωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα.
Παρακαλείται ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, να λάβει το λόγο, προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα από όλα επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, εκ μέρους της Κυβέρνησης για την ερώτηση την οποία κατέθεσε, προκειμένου να φωτίσουμε την αλήθεια για αυτά τα οποία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Με την ευκαιρία, βέβαια, θέλω να προσκαλέσω τον κ. Τσίπρα με όσους εκ των συνεργατών του επιθυμεί, Βουλευτών, όπως και κάθε Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οποιουδήποτε άλλου κόμματος, προκειμένου να έρθουν στο γραφείο μου και να ενημερωθούν από το διοικητή της ΕΥΠ και από τους επιτελείς για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειαστούν, η οποία δεν θα τύχει απαντήσεως σήμερα από εμένα.
Θέλω, λοιπόν, ευθύς εξ αρχής να πω ότι ο θεμέλιος λίθος, όταν μιλάμε για νομιμότητα, είναι το άρθρο 19 του Συντάγματος, που διασφαλίζει απόλυτα το απόρρητο των επικοινωνιών. Είναι, όμως, επίσης σαφές ότι ο νόμος που εξειδικεύει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας και εξιχνίασης σοβαρών εγκλημάτων επιτρέπει την άρση του απορρήτου. Αυτή η άρση του απορρήτου γίνεται με πολύ αυστηρές διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και ο αρμόδιος να αποφασίζει είναι ο εισαγγελέας που είναι αποσπασμένος στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και που κρίνει το αίτημα της Υπηρεσίας για άρση του απορρήτου.
Στη συνέχεια, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποβάλει προς έγκριση τη σχετική διάταξη στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και προχώρα σε κοινοποίηση της απόφασης που εγκρίνει την άρση του απορρήτου και στην ΑΔΑΕ και στον πάροχο τηλεφωνίας, στον οποίο ανήκει το νούμερο του τηλεφώνου.
Αυτή η αίτηση περνάει από διπλό έλεγχο της δικαιοσύνης, ενώ η ΑΔΑΕ ενημερώνεται αμέσως ώστε να προβεί στις ενέργειες που ο νόμος της αναθέτει, δηλαδή τον έλεγχο.
Θα ήθελα να τονίσω ότι αυτός ο έλεγχος δεν είναι απλά δικαίωμα της ΑΔΑΕ, είναι υποχρέωσή της. Είναι υποχρέωση της ΑΔΑΕ να κάνει αυτόν τον έλεγχο. Ο ρόλος της δεν προβλέπεται να είναι διακοσμητικός. Η ΑΔΑΕ με βάση το νόμο μπορεί αυτεπαγγέλτως ανά πάσα στιγμή να προσέλθει απροειδοποίητα στην ΕΥΠ ή στον πάροχο που ενεργεί την παρακολούθηση και να ελέγξει οποιαδήποτε στιγμή ότι η παρακολούθηση αυτή είναι σύννομη.
Ξέρετε, όμως, ποια ήταν η τελευταία φορά που η ΑΔΑΕ εκπλήρωσε αυτήν την υποχρέωσή της; Στις 7 Ιανουαρίου του 2009, κοντεύουν δηλαδή τρία χρόνια. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ ο κ. Λαμπρινόπουλος όπου υπενθυμίζω ότι είναι οχτώ χρόνια στη θέση αυτή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αυτό είναι αληθές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): …αφού πήγε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 22 Νοεμβρίου –πριν από λίγες ημέρες- έκανε γενικές και αόριστες αναφορές και καταγγελίες για μαζικές παρακολουθήσεις. Την επομένη ημέρα προσκλήθηκε από την ίδια την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με ανακοίνωση που εκδόθηκε δημόσια να πάει επί τόπου για έλεγχο. Μάλιστα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσφέρθηκε να παράσχει οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια της ζητηθεί. Ξέρετε ποια ήταν η αντίδραση; Η απόλυτη σιωπή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Σχετικά τώρα με αυτό που ευρέως αναφέρεται ως προς την αύξηση του αριθμού των εγκρίσεων άρσης του απορρήτου, πρέπει να σας πω ότι έχει μια πολύ απλή εξήγηση. Η εξήγηση αυτή έχει να κάνει με τη ραγδαία αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας, αλλά και την ανάπτυξη διεθνών εγκληματικών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται σε πάσης φύσεως λαθρεμπόριο, είτε αυτό είναι όπλων είτε είναι ναρκωτικών είτε ανθρώπων.
Όλα αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Γι’ αυτό και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας οφείλουν να κάνουν χρήση των μεθόδων που επιβάλλεται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην αποστολή τους, στην αποστολή που η πολιτεία τους έχει αναθέσει. Πιστεύω λόγω της δραστηριοποίησης της ΕΥΠ αλλά και μετά από την ίδρυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουμε πετύχει ειδικά στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας –και το αναγνωρίζετε πιστεύω αυτό- σημαντικότατες επιτυχίες για την εξάρθρωση μεγάλων κυκλωμάτων.
Σχετικά τώρα με την πρότασή σας για τον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εξυπακούεται ότι η Επιτροπή έχει δικαίωμα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της να ελέγξει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τον τρόπο λειτουργίας της. Μάλιστα, ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, την ίδια ημέρα που ο κ. Λαμπρινόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή επικοινώνησε με εμένα, μου ζήτησε την άδεια –και βεβαίως αμέσως συμφώνησα- προκειμένου να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Αθανάσιο Τσούρα να έρθει αμέσως στην Επιτροπή για να ενημερώσει τους Βουλευτές για οτιδήποτε χρειαστεί και για οποιοδήποτε ερώτημα έχουμε. Και είναι πάντοτε φυσικά στη διάθεση της Βουλής και της Επιτροπής.
Τέλος, όσον αφορά το ερώτημά σας περί της πρόσφατης αγοράς εξοπλισμού, σας ενημερώνω ότι το περασμένο καλοκαίρι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προμηθεύτηκε μηχάνημα εντοπισμού κινητών τηλεφώνων χωρίς δυνατότητα παρακολούθησης, το οποίο κόστισε 352.000 ευρώ εκ των οποίων τα 49.000 ευρώ καλύφθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Όσον αφορά το ερώτημά σας για τα πρόστιμα και την ΑΔΑΕ, η ΑΔΑΕ επέβαλλε όπως γνωρίζετε πράγματι τα πρόστιμα σύμφωνα με τον κανονισμό της. Τα πρόστιμα αυτά επιβλήθηκαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, κύριε Πρόεδρε, όπως ορίζει ο νόμος. Το Συμβούλιο, όμως της Επικρατείας στην Ολομέλειά του –και δυστυχώς με ισχνή πλειοψηφία- είχε διαφορετική γνώμη. Θεώρησε ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι επί της ουσίας, αλλά για τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ακριβώς, ότι ήταν αντισυνταγματική, διότι έπρεπε –λέει- να γίνει σε δημόσια διάσκεψη.
Ως εκ τούτου, το θέμα αυτό δημιούργησε μείζονα συζήτηση, μεγάλους προβληματισμούς και έχει απασχολήσει τη Βουλή και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε πολλές συνεδριάσεις. Ήδη, όπως με ενημέρωσε ο συνάδελφος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ούτως ώστε να επανέλθει η ΑΔΑΕ με την επιβολή των προστίμων για την περίπτωση την οποία ενδιαφέρεστε.
Τώρα, επειδή υπάρχει μία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε -και δεν θέλω να μείνει αναπάντητη- εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα λίγο χρόνο ακόμη.
Όσον αφορά την αύξηση των μυστικών κονδυλίων των απορρήτων δαπανών στις οποίες αναφερθήκατε, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει τέτοια αύξηση φυσικά για τη φετινή χρονιά. Θα σας δώσω ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία. Πριν από το 2010 με τη διαδικασία των απορρήτων δαπανών, δηλαδή τον κωδικό 0896 γινόταν και η επεξεργασία των αμοιβών εξωτερικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δηλαδή του κωδικού 0284.
Το 2010 οι αμοιβές του εξωτερικού ενσωματώθηκαν στις απόρρητες δαπάνες και το 2011 ξαναχωρίστηκαν. Αυτές οι αλλαγές έγιναν για λογιστικούς λόγους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και για λόγους ασφαλείας.
Το 2007 εκταμιεύτηκαν από την υπηρεσία για απόρρητες δαπάνες, 9,2 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 3 εκατομμύρια.
Το 2008 εκταμιεύτηκαν 4,7 εκατομμύρια ευρώ για απόρρητα και 3 εκατομμύρια για μισθοδοσία εξωτερικού, σύνολο 7,7 εκατομμύρια.
Το 2009 εκταμιεύθηκαν προς την υπηρεσία συνολικά για απόρρητες δαπάνες 7.226.000 από τα οποία 4.526.000 ήταν για απόρρητες δαπάνες και 2,7 εκατομμύρια για μισθοδοσία υπαλλήλων στο εξωτερικό.
Το 2010 εκταμιεύτηκαν 8,6 εκατομμύρια για απόρρητες δαπάνες από τα οποία 5,9 εκατομμύρια για απόρρητες και 2,7 για μισθοδοσία του εξωτερικού. Από τα 5,9 εκατομμύρια το ποσό 1.200.000 προβλέπεται για επιχείρηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει αναλωθεί, έχει δε μεταφερθεί ήδη στο επόμενο έτος και βεβαίως υπάρχει στην υπηρεσία. Εάν η επιχείρηση ολοκληρωθεί μέχρι τότε, έχει καλώς. Εάν δεν ολοκληρωθεί, τότε αυτομάτως το ποσό αυτό θα παραδοθεί στον επόμενο διοικητή της ΕΥΠ.
Άρα, το 2010 οι πραγματικές απόρρητες δαπάνες ήταν 4,7. Το 2011 –φετινή χρονιά- διατέθηκαν για απόρρητες δαπάνες 3,3 εκατομμύρια ευρώ και για μισθοδοσία εξωτερικού 2,7 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, που μου δώσατε τη δυνατότητα να είμαι αναλυτικός σε αυτή την απάντηση, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έτσι έπρεπε να γίνει.
Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, παρά τις καλές σας προθέσεις, τολμώ να πω ότι δεν εφησυχάζω μετά από ότι μου είπατε. Διότι καλό είναι να πάω και εγώ να επισκεφθώ την ΕΥΠ ή το γραφείο σας –το έχω ξανακάνει- αλλά καταλαβαίνετε τώρα, είναι δυνατόν να μπορούσε με μία επίσκεψη δική μου ή οποιουδήποτε άλλου Πολιτικού Αρχηγού στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, να μπορέσουμε να καταλάβουμε ή να κατανοήσουμε ή να εντοπίσουμε τις όποιες αδυναμίες και κενά έχει ένα ολόκληρο σύστημα, πολυδαίδαλο, το οποίο για να μπορέσει κανείς να το κατανοήσει πρέπει να έχει τουλάχιστον τεχνικές γνώσεις, αλλά και δυνατότητες εντοπισμού των αδυναμιών του;
Και το λέω αυτό διότι, παρά τα στοιχεία που μας δώσατε, έχουμε μια τεράστια αύξηση των παρακολουθήσεων από το 2009 ως το 2010. Έχουμε 70% αύξηση με βάση δημοσιεύματα. Το 2010 παρακολουθήθηκαν συνολικά 3.450 υποθέσεις. Σε καθημερινή βάση παρακολουθούνται 1.500 άτομα. Το εικοσιτετράωρο παρακολουθούνται 50.000 συνομιλίες.
Στην πενταετία από το 2005 ως το 2010 πήγαμε από τις 199 παρακολουθήσεις στις 3.450. Δηλαδή έχουμε έναν εικοσαπλασιασμό των παρακολουθήσεων. Θα μου πείτε ότι αυτό έχει να κάνει με την ανάγκη να παταχθεί το κοινό έγκλημα. Και εγώ σας ερωτώ: Στο βαθμό που δεν υπάρχει η δυνατότητα ή υπάρχει αδυναμία εξ αντικειμένου της αρμόδιας Αρχής να ελέγξει, ποιος μπορεί εμάς να μας διαβεβαιώσω ότι αυτά τα τηλέφωνα τα οποία με εισαγγελική παραγγελία παρακολουθούνται είναι τα ίδια που αντιστοιχούν στα συγκεκριμένα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί εισαγγελική παραγγελία; Εφόσον δεν υπάρχει η αρμόδια Αρχή, δεν το κάνει, να την εγκαλέσετε.
Μου είπατε κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της θητείας σας, δεν έχει πάει ούτε μια φορά. Έχει να πάει από το Γενάρη του 2009 που σημαίνει ότι εδώ και τρία χρόνια σχεδόν η ΕΥΠ λειτουργεί ως ξέφραγο αμπέλι, ανεξέλεγκτα. Αυτό σημαίνει.
Διότι εγώ ως πολίτης δεν μπορώ να έχει εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ, κύριε Υπουργέ. Και δεν μπορώ να έχω καμία εμπιστοσύνη στον πράκτορα της ΕΥΠ, διότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ποιος ήταν ο ρόλος αυτής της υπηρεσίας διαχρονικά. Και επιπλέον δεν μπορώ να έχω εμπιστοσύνη και για κάτι ακόμα και θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό. Εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι δεν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα ή συνδικαλιστικά πρόσωπα;
Σας είπα πιο πριν ποια είναι η δυνατότητα της ΑΔΑΕ, να πάει δειγματοληπτικά και να πάρει δέκα, είκοσι εισαγγελικές παραγγελίες και να ελέγξει αν ταυτοποιούνται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή με άλλα. Διότι μπορεί ένας Εισαγγελέας να έχει δώσει εντολή να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Τσίπρα που είναι ύποπτος, αλλά αντί για το τηλέφωνο του Τσίπρα με αυτή την παραγγελία να παρακολουθείται το τηλέφωνο του Παπουτσή.
Έρχομαι σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό και θέλω απάντηση ως προς αυτό. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας αποκαλύπτεται έγγραφο της ΕΥΠ στις 8 Οκτωβρίου 2010 όπου είναι report, αναλυτική αναφορά των πρακτόρων της ΕΥΠ για μία συνδικαλιστική συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είναι από το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ της προηγούμενης εβδομάδας. Εγώ θα το καταθέσω να μου πείτε αν είναι αληθινό και αν είναι αληθινό, τι θα πράξετε γι’ αυτό.
Δίνουν αναλυτική αναφορά: «Δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 10.00’ στην Πλατεία Ελευθερίας και ήταν της ΑΔΕΔΥ. Συμμετείχαν 150 άτομα εκ των οποίων τα είκοσι προέρχονταν από τον αναρχοαντιεξουσιαστικό χώρο.» Τι λέτε; Ήξεραν και από πού είναι; «Ξεκίνησε στις 11.00’ και κατέληξε στις 12.00’ στην Πλατεία Ελευθερίας. Αποχώρησαν χωρίς προβλήματα. Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 11.30’ από μέλη του ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν περίπου 60 άτομα και κατέληξε εκεί.»
Δηλαδή, αυτός είναι ο ρόλος των πρακτόρων της ΕΥΠ; Να παρακολουθούν συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις και να γνωρίζουν την ταυτοποίηση των πολιτικών τους και ιδεολογικών τους πεποιθήσεων; Αυτό είναι ένα ντοκουμέντο το οποίο αν είναι αληθινό –εγώ δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι είναι αληθινό- μας οδηγεί σε άλλες εποχές, τότε που ο αείμνηστος Καραμανλής έλεγε «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;».
Κύριε Υπουργέ, το θέμα της αδυναμίας της ΑΔΑΕ να παίξει το ρόλο της είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό.
Το γεγονός ότι έχει επιβάλει πρόστιμα στη VODAFONE και στην ERICSSON, στους παρόχους για την πολύκροτη υπόθεση παρακολουθήσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας σε κινητά τηλέφωνα πολιτικών προσώπων. Θα μου πείτε τώρα: «Εντάξει, η Πρεσβεία έχει και άλλους τρόπους να μαθαίνει». Συνάδελφοί σας στα wikileaks λένε ότι την επισκέπτονται τακτικά και της δίνουν κανονικό report για το τι λένε, τι γίνεται στην πολιτική ζωή της χώρας. Έχουν βγει και τα ονόματα. Δεν θέλω να τα επαναφέρω εδώ.
Αυτό, όμως, υπήρξε ένα πρώτου μεγέθους πολιτικό σκάνδαλο το οποίο έχει περάσει στο ντούκου. Διότι μετά απ’ όλα αυτά, από το γεγονός ότι παρακολουθούσαν τηλέφωνα του Πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών, πολιτικών προσώπων, μετά απ’ όλα αυτά, ο μόνος ο οποίος θρηνεί είναι η οικογένεια του αδικοχαμένου στελέχους της VODAFONE –και δεν ξέρουμε ακόμα κάτω από ποιες συνθήκες χάθηκε αυτός ο άνθρωπος- και δεν υπάρχει καμία επίπτωση στους παρόχους. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι οι ίδιοι και άλλοι πάροχοι, εφόσον γνωρίζουν ότι υπάρχει πλήρης ατιμωρησία, θα μπορούν και τώρα για λογαριασμό οποιασδήποτε πρεσβείας ή οποιουδήποτε σκοτεινού κέντρου, να κάνουν τα στραβά μάτια.
Άρα, λοιπόν, το θεσμικό, νομικό ζήτημα δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με γραφειοκρατική αντίληψη. Διότι, αν η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να συνεδριάζει παρά μονάχα δημόσια, δεν έχει ρόλο. Γιατί το καταστατικό της λέει ότι δεν μπορεί δημόσια να συνεδριάζει. Ή θα αλλάξει το καταστατικό της ΑΔΑΕ άμεσα και θα ξαναεπιβληθούν τα πρόστιμα ή θα ανεχθούμε αυτόν τον εξευτελισμό ως κράτος, να πληρώνουμε και από πάνω τους τόκους προς τη VODAFONE.
Και κλείνω με το ουσιαστικό. Το ουσιαστικό, κύριε Υπουργέ, είναι ότι δεν πιστεύω πως μπορείτε να μας δώσετε μια διαβεβαίωση ότι δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα, δεν μπορείτε να μας δώσετε μια διαβεβαίωση ότι ακόμα και εσείς μπορείτε να ελέγξετε τη δράση κυκλωμάτων μέσα στην ΕΥΠ. Αυτό που πιστεύω, όμως, ότι μπορείτε να κάνετε –και αυτό σας προκαλώ να κάνετε- είναι να προχωρήσετε στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ελέγχου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Επιτέλους, η ΕΥΠ πρέπει να λειτουργεί με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο και κυρίως με κοινοβουλευτικό διακομματικό έλεγχο και να μην είναι έρμαιο των διαθέσεων του εκάστοτε Υπουργού ή ακόμα περισσότερο των κυκλωμάτων που βρίσκονται και πίσω από τους Υπουργούς.
Αυτή είναι μία πρόταση την οποία επανακαταθέτουμε, μία πρόταση η οποία πρέπει να προχωρήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής για να δευτερολογήσει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τη ρητορική δεινότητα του κ. Τσίπρα και οφείλω να πω ότι ήταν εξαιρετική υπό την έννοια ότι ακολουθώντας την παραδοσιακή πρακτική του «περιλαμβάνουμε τα πάντα δια των αναφορών, αλλά χωρίς ανάλυση» δημιουργούμε εντύπωση, αλλά δυσκολεύουμε πάρα πολύ εκείνον που πρόκειται να πάρει το λόγο για να απαντήσει, δεδομένου ότι είναι πάρα πολλά τα θέματα και λίγος ο χρόνος για να δώσουμε απάντηση. Όμως, επιτρέψτε μου να απαντήσω συγκεκριμένα, γιατί τέτοιου είδους θέματα δεν μπορούν να παραμένουν αναπάντητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα σας παρακαλούσα κιόλας, όχι απλώς θα σας επέτρεπα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Πρώτο θέμα. Πρέπει να αποφασίσουμε κάποτε στη χώρα μας –και νομίζω ότι τώρα είναι ευκαιρία που η ευθύνη βρίσκεται ενώπιον όλων μας απ’ όλα τα πολιτικά κόμματα- τι ρόλο θέλουμε να έχει η Ελληνική Αστυνομία, τι Αστυνομία θέλουμε, τι ρόλο θέλουμε να έχουν οι διωκτικές αρχές.
Και το τρίτο και κυριότερο, για να επανέλθω στο θέμα της σημερινής μας συζήτησης: Θέλουμε ή δεν θέλουμε να λειτουργούμε ως σύγχρονο κράτος, το οποίο έχει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Εκτός αν έχετε να μου υποδείξετε κάποιο άλλο κράτος του σύγχρονου κόσμου το οποίο δεν διαθέτει Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ή να μου υποδείξετε κάποιο άλλο κράτος που να έχει δομές και πρακτικές καλύτερες από τις δικές μας, τις οποίες αμέσως θα υιοθετήσουμε.
Είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να αρνηθεί το διαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είμαι ταυτόχρονα ένας από εκείνους που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα ύπαρξης, σ’ ένα σύγχρονο κράτος, μιας εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της πολιτείας, τις ανάγκες της κοινωνίας, της δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας μας, ώστε να συμβάλλει στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, να υπάρχει συνεργασία με τις άλλες αρχές μαζί με τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε, στα πλαίσια της δίωξης του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και ταυτόχρονα να υπηρετεί τη χώρα, την πολιτεία, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή των Ελλήνων ως προς την ενημέρωση για το τι τεκταίνεται στον υπόλοιπο κόσμο πίσω από τις κουρτίνες.
Δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχει κράτος ούτε στον αιώνα που ζούμε ούτε στον προηγούμενο αιώνα που να μην έχει σε λειτουργία μία καλά δομημένη και οργανωμένη Υπηρεσία Πληροφοριών.
Είμαι βέβαιος ότι μόνο στα πλαίσια της ρητορικής σας δεινότητας αναφερθήκατε στο γεγονός ότι γνωρίζουμε το ρόλο της ΕΥΠ από το παρελθόν.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Διαχρονικά. Και εσείς το γνωρίζετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Διαχρονικά. Κι εγώ το γνωρίζω και το έχω υποστεί. Όμως, αυτό δεν ισχύει πια και δεν μπορεί να ισχύει πια.
Γι’ αυτό πιστεύω ότι, επειδή ακριβώς όλοι συναισθανόμαστε την ευθύνη μας απέναντι στην κοινωνία, καλό είναι να συμβάλλουμε με το λόγο και τη στάση μας στο πώς διαμορφώνεται η πολιτική συνείδηση των πολιτών.
Είναι κουβέντες αυτές που λέγονται, για παράδειγμα, ότι οι πρεσβείες έχουν τα δικά τους κυκλώματα ή συναδέλφους μου που τους ενημερώνουν; Χρειάζονται οι πρεσβείες σήμερα κάτι τέτοιο, τη στιγμή που συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το πολιτικό γραφείο, το δικό σας ή του άλλου κόμματος ή της Νέας Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή βρίθουν από μικροπολιτικά και πληροφορίες όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Χρειάζεται να έχουν μυστικούς πράκτορες για να μάθουν τι ακριβώς γίνεται; Εδώ έχουν φτάσει μέχρι και οι συζητήσεις …
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Το κάνουν από συνήθεια, λέτε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όχι, με συγχωρείτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην αγνοούμε και την πραγματικότητα. Δεν χρειάζονται αυτές οι σχέσεις.
Έρχομαι στο συγκεκριμένο, αναφορικά με την κριτική που ασκείται συχνά ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών μπορεί να παραποιήσει τα στοιχεία του αριθμού που παρακολουθεί, δηλαδή για άλλο αριθμό να πάρει έγκριση από τον Εισαγγελέα και άλλον, τελικά, να παρακολουθεί. Αναφερθήκατε κι εσείς -και μάλιστα δύο φορές- σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
Θέλω, λοιπόν, να διευκρινίσω ότι αυτό είναι αδύνατο για τους εξής λόγους. Πρώτον, οι αριθμοί καταχωρούνται σε τρία διαφορετικά αρχεία, ένα της Εισαγγελίας, ένα της ΑΔΑΕ κι ένα του παρόχου. Δεύτερον, την επισύνδεση δεν την κάνει η ΕΥΠ. Επιτέλους, να το καταλάβουμε, να το διευκρινίσουμε. Την επισύνδεση δεν την κάνει η ΕΥΠ! Την κάνει ο πάροχος, δηλαδή η ιδιωτική εταιρεία…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Ο οποίος είναι ανεξέλεγκτος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ένα λεπτό, σας παρακαλώ.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω την πολιτική ευθύνη και την εποπτεία της ΑΔΑΕ. Έχω την πολιτική ευθύνη και την εποπτεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Για τους ιδιώτες και τη δράση των ιδιωτών, αρμόδιος για τον έλεγχο είναι η ΑΔΑΕ.
Η Αστυνομία, το Ειδικό Γραφείο για την Ασφάλεια των Επικοινωνιών, όπως συστάθηκε με το νόμο της Ελληνικής Βουλής και λειτουργεί στα πλαίσια της Υπηρεσίας της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δραστηριοποιείται μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες, όταν υπάρχουν μηνύσεις και μηνυτήριες αναφορές. Διαφορετικά από μόνο του δεν μπορεί να κινείται αυτεπάγγελτα και να ψάχνει όλους τους ιδιώτες για το αν παρακολουθεί ο ένας τον άλλον.
Επίσης, στην ερώτησή σας μιλάτε για την αναφορά του κ. Λαμπρινόπουλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα ΚΑΦΑΟ. Αναρωτιέμαι, οι συνάδελφοι δεν γνωρίζουν; Μπορεί να μην γνωρίζουν. Έχουν κάθε δικαίωμα να μην γνωρίζουν, όπως ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος.
Ο κ. Λαμπρινόπουλος όμως, ως Πρόεδρος της Επιτροπής που είναι αρμόδια και έχει την ευθύνη του ελέγχου της ασφάλειας των επικοινωνιών, όφειλε να γνωρίζει ότι τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία, τα τελευταία χρόνια, οι επισυνδέσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι μέσω των ΚΑΦΑΟ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δυστυχώς όμως ήρθε και ανευθύνως -τολμώ να πω- δημιουργεί θέμα μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Δημιουργείται θέμα, διότι παρασύρει ένα πολιτικό κόμμα να κάνει ερώτηση με αυτό το θέμα…
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μας ευχαριστήσατε γι’ αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Όχι. Ξέρετε πολύ καλά την εκτίμησή μου απέναντί σας. Και εγώ όμως έχω πέσει σε τέτοιου είδους παγίδες.
Και ταυτόχρονα εμφανίζεται και ως αξιόπιστος. Εγώ λυπούμαι για την κατάσταση αυτή.
Δεύτερον, το νομικό πλαίσιο της χώρας έχει θωρακίσει την Α.Δ.Α.Ε. με τεράστιες αρμοδιότητες. Νομίζω ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να ελέγξει την Α.Δ.Α.Ε. γιατί δεν ασκεί τις αρμοδιότητες αυτές. Για ποιο λόγο δεν ασκούνται οι αρμοδιότητες; Και δεν είναι το θέμα των προστίμων. Θα έπαιρνα πολύ χρόνο, αν μου επιτρέπατε, να σας διαβάσω ακριβώς κιόλας ποιες είναι οι αρμοδιότητές της. Είναι γνωστές όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι, δεν έχετε χρόνο και είναι ίσως και περιττό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Βεβαίως και είναι περιττό, κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν είναι καθόλου περιττή η αναφορά την οποία έκανε ο κ. Τσίπρας και χαίρομαι γι’ αυτό. Γι’ αυτό παίρνω την ευκαιρία να τονίσω ότι χρειάζεται πράγματι να υπάρξει ενθάρρυνση -για να το πω κομψά- της Α.Δ.Α.Ε. να ασκήσει επιτέλους τις αρμοδιότητές της, όχι μόνο προς τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις τηλεφωνίας, αλλά και για την Ε.Υ.Π.. Για να μην ακούμε σήμερα μια κυβέρνηση δημοκρατική, με έναν Πρωθυπουργό, σήμερα το Λουκά Παπαδήμο, χθες το Γιώργο Παπανδρέου, ανθρώπους που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους όσον αφορά τη δημοκρατικότητά τους…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μπορούσατε να μιλήσετε και για το προχθές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ναι και για προχθές, βεβαίως, για κάθε μέρα. Εγώ δεν αμφιβάλλω για κανέναν, κύριε Πρόεδρε. Γνωρίζω πολύ καλά και τη δική σας ευαισθησία και τη θητεία σας.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να αμφισβητούμε και να λέμε ότι ήταν ξέφραγο αμπέλι και ότι υπάρχουν κυκλώματα τα οποία δραστηριοποιούνται εδώ και εκεί. Βεβαίως και υπάρχουν κυκλώματα, τα οποία υπάρχουν στη δικαιοσύνη όμως. Και έχουν πάει στη δικαιοσύνη τα κυκλώματα ακριβώς γιατί η σημερινή διοίκησή τους με την πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης μας τα έστειλε στη δικαιοσύνη. Και τα έστειλε στη δικαιοσύνη για διαφορετικούς λόγους. Είναι κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται το χρήμα της Ε.Υ.Π. από τη μία πλευρά και από την άλλη κυκλώματα τα οποία πουλούσαν πληροφορίες, στα πλαίσια της κατασκοπείας όμως και γι’ αυτό αυτήν τη στιγμή δικάζονται για λόγους κατασκοπείας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτά βεβαίως και θα τα αντιμετωπίσουμε. Και πιστεύω ότι υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη ολόκληρου του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν μπορεί να λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ανεχόμενη τέτοιου είδους κυκλώματα και τέτοιου είδους λειτουργίες.
Σχετικά με αυτήν την αλήθεια και όλες τις άλλες πτυχές της αλήθειας ή όσες πτυχές στις οποίες δεν μπόρεσα να αναφερθώ σήμερα, σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, όπως παρακαλώ και κάθε Πρόεδρο των άλλων κομμάτων, να προσέλθουν στο Υπουργείο ή αν θέλετε να επισκεφθούμε εμείς τα γραφεία σας με το Διοικητή της Ε.Υ.Π. και τους επιτελείς, προκειμένου να σας δώσουμε όποιες πληροφορίες και όσες πληροφορίες θέλετε. Και βεβαίως εξυπακούεται ότι τόσο ο Διοικητής της Ε.Υ.Π., ο κ. Μπίκας, όσο και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, για τις όποιες περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, για την εκτεταμένη και πλήρη απάντησή του προς τον ερωτώντα συνάδελφο, τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου