Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Τινά και τι να .Οι εκλογές τέλειωσαν. Τώρα τι κάνουμε


θα τους παίξουμε στο δικό μας γήπεδο;

Του ΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΑ (κοινωνιολόγου)
Τινά και τι να .Οι εκλογές τέλειωσαν. Τώρα τι κάνουμε
Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάνεις είναι να αναλύσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Έχουν θετικό η αρνητικό πρόσημο για το λαϊκό κίνημα;
Το ερώτημα φαίνεται αρχικά εύκολο, αρκεί κανείς να διαβάσει τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τους γραφιάδες της αστικής πολιτικής. Ήττα των δυνάμεων που στήριξαν τα μνημόνια , κατάρρευση του δικομματισμού, άνοδος της αριστεράς κ.α.
Άρα στην βάση αυτή οι εκλογές είχαν θετικό πρόσημο. Κατά την άποψη μας τέτοιες αναλύσεις είναι τρομακτικά επικίνδυνες, δημιουργούν λαθεμένες εντυπώσεις και οδηγούν εκ του ασφαλούς το λαϊκό κίνημα στην κρεμάλα. Και βέβαια πολύ έξυπνα τις αναπαραγάγουν, τα αστικά μέσα, αφού δημιουργούν ψευδαισθήσεις για το σύστημα  και δημιουργούν,  ανώδυνες συγκινησιακές καταστάσεις στον λαό.
Η ανάλυση της αριστεράς δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι επιφανειακή, άσχετα αν ο χρόνος πιέζει και οι αντίπαλοι είναι έτοιμοι να περάσουν στην αντεπίθεση.
Τι ηττήθηκε λοιπόν; Ηττήθηκε η ξεκάθαρη αντικαπιταλιστική γραμμή της πάλης ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ, τα ντόπια και ξένα συμφέροντα. Γιατί είναι άλλο πράγμα  να ηττάται ο δικομματισμός που έχουν επιβάλει όλοι αυτοί, και άλλο πράγμα ο λαός  να συνειδητοποιεί ότι αυτό είναι απλά ένας σπασμένος κρίκος στην αλυσίδα που γρήγορα μπορεί να επιδιορθωθεί.
Ο πυρήνας των μνημονίων δεν είναι μόνο τα κόμματα που τα επέβαλαν, αλλά όλοι οι μηχανισμοί της καπιταλιστικής επίθεσης, τα μεγάλα μονοπώλια, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, οι τραπεζίτες , με άλλα λόγια το κεφάλαιο, οι καπιταλιστές.
Τα αστικά κόμματα είναι απλά οι εκφραστές όλων αυτών. Και τα χρησιμοποιούν ανάλογα με συμφέροντα τους. Μάλιστα είναι τόσο κυνικό το κεφάλαιο που δεν διστάζει να θυσιάσει μέρος όλων αυτών, προκειμένου να επιβιώσει. Είναι π.χ. σαν τον βιομήχανο,  που θυσιάζει τον διευθυντή παραγωγής, σε ένα εργατικό ατύχημα προκείμένου ο ίδιος να μείνει αλώβητος.
Για αυτό φρόντισαν να φτιάξουν θερμοκήπια γέννησης του φασισμού, δεν τους απασχολεί ο ναζισμός αν αυτός εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.
Ναι ηττήθηκε ο δικομματισμός, αλλά έμειναν απ’ έξω, η Ευρωπαϊκή Ένωση των καπιταλιστών, η τρόικα του κεφαλαίου, το ευρώ των τραπεζιτών.
Τι λένε οι νικητές των εκλογών για όλα αυτά, σχεδόν τίποτα η μισά λόγια.
Το βασικό ερώτημα που δεν λύθηκε σε αυτές τις εκλογές είναι, αν ο λαός μπορεί να δει καλύτερες μέρες μόνο με την ήττα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και ενίσχυση της αριστεράς η χειρότερα των αντιμνημονιακών δυνάμεων;
Μπορείς να ακυρώσεις τα μνημόνια, να κάνεις στάση πληρωμών, να ενισχύσεις το λαϊκό εισόδημα, χωρίς να συγκρουστείς με τις κυρίαρχες δυνάμεις της  Ε.Ε. και του ευρώ. Και δεν εννοώ , αυτό που λέει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η το ΚΚΕ για έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρω. Απλά αναφέρομαι στην σύγκρουση και την προετοιμασία της σύγκρουσης.
Χωρίς αυτή την προετοιμασία, χωρίς το συνειδητοποιημένο λαϊκό κίνημα δίπλα σου, ούτε απλά φιλολαϊκά μέτρα δεν μπορείς να πάρεις . Πόσο μάλλον να κηρύξεις στάση πληρωμών και ακύρωση μνημονίων.
Δυστυχώς αυτή η πλευρά έμεινε μετέωρη σε αυτές τις εκλογές. Από την μια λιγότερο ο ΣΥΡΙΖΑ και περισσότερο η ΔΗΜΑΡ  καλλιέργησαν ψευδαισθήσεις και από την άλλη το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρέμειναν σεχταριστικά στην απόλυτη αλήθεια της εξόδου από την Ε.Ε. και του ευρώ, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν με τις λαϊκές μάζες.
Οι μέρες που θα ακολουθήσουν, θα είναι πολύ δύσκολές, το σύστημα θα θελήσει  να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα. Θα ρίξει στο καναβάτσο τις ευθύνες τις αριστεράς για την ακυβερνησία, την πείνα την φτώχεια, για τα δήθεν χαμένα χρήματα των δανείων.
Και την όποια ήττα δεν θα την δεχθούν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ η η ΔΗΜΑΡ . Θα την δεχθεί το λαϊκό κίνημα και οι ιδέες της αριστεράς.
Εδώ θα χρειαστούν οι πραγματικοί αριστεροί της ενότητας. Αυτοί που θα συμμαχήσουν , θα συνεννοηθούν, που θα βάλουν πάνω από όλα τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου