Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΤΙ ΑΠΕΡΡΙΨΕ -ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


 (πηγές: αυγή, ισκρα, ελευθεροτυπία, αριστερα blogs)
ΑΠΕΡΡΙΨΕ:  το ανοικτό ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη
 την πρόταση μία κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει όλες τις τράπεζες υπό δημόσιο και να εθνικοποιήσει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. -υιοθέτησε ως προγραμματική θέση τη διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.
ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ: 22 σημεία-προτάσεις (υπάρχουν πιο κάτω)
Η πλειοψηφία στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθέτησε τη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη για ανοικτό ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εφαρμογή του προγράμματος μιας κυβέρνησης της Αριστεράς εντός του Ευρώ.

Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση μία κυβέρνηση με κεντρικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει όλες τις τράπεζες υπό δημόσιο και να εθνικοποιήσει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.  
Επιπλέον, το συνέδριο μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα υιοθέτησε ως προγραμματική θέση τη διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.
Το συνέδριο υπερψήφισε επίσης την πρόταση Τσίπρα για ενιαία λίστα ανάδειξης των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία το σχέδιο πολιτικής απόφασης του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ όπως και η πολιτική διακήρυξη του νέου κόμματος, μετά από μια πλούσια συζήτηση που περιελάμβανε τις τροπολογίες και τις προσθήκες.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως, όπως και στον προσυνεδριακό διάλογο, γύρω από τις τροπολογίες και τις προσθήκες που είχε καταθέσει η Αριστερή Πλατφόρμα γύρω από το θέμα του ευρώ και της ευρωζώνης, του ζητήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και του ζητήματος των συμμαχιών για την κυβέρνηση της Αριστεράς.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε περιελάμβανε την υπεράσπιση της καθεμίας τροπολογίας από  δύο εκπροσώπους της Αριστερής Πλατφόρμας και την αντίκρουση από δύο εκπροσώπους της Πλειοψηφίας. Ύστερα από τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, το κείμενο της απόφασης υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συνέδρων, ενώ όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας απορρίφθηκαν. Να σημειωθεί ότι από την πλευρά της «Πλατφόρμας» το κείμενο που κατέθεσε η Επιτροπή Απόφασης του Συνεδρίου ήταν αποδεκτό ως βάση συζήτησης. Υπήρξε και εναλλακτικό κείμενο, αυτό της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας, το οποίο μειοψήφησε.
 Επιπλέον το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποφάσισε για τα βασικά σημεία του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή για το θέμα των συνιστωσών, το θέμα της εκλογής των οργάνων του κόμματος και το θέμα της εκλογής του προέδρου.
Ως προς το θέμα των συνιστωσών, μετά από εξαντλητική συζήτηση, η απόφαση που πάρθηκε ήταν ότι για όσες συνιστώσες δεν έχουν προχωρήσει στην αυτοδιάλυση τους, να τους δοθεί ένα περιθώριο χρόνου και, μέσα από διαδικασία διαβούλευσης, να προχωρήσουν. Σε κάθε περίπτωση, το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι αυτό το οποίο δεσμεύει όλα τα μέλη του νέου κόμματος. Οι συνιστώσες που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί δεσμεύονται για την διάθεση των μελών τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι ο πρωτεύων φορέας για όλους.
Η ενιαία λίστα προκρίθηκε ως διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, με σκοπό να δοθεί μήνυμα ενότητας, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, για όποιους επιθυμούν να καταθέσουν διακριτή λίστα, τότε θα συγκροτούνται δύο ψηφοδέλτια, για το συγκεκριμένο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το σημείο αυτό, η Αριστερή Πλατφόρμα επιφυλάχτηκε για το αν θα συμμετάσχει.
Τέλος, αποφασίστηκε η εκλογή του προέδρου από το Συνέδριο ως προς το συγκεκριμένο συνέδριο του κόμματος, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Επιτροπή, με το σκεπτικό της ισχυρότερης νομιμοποίησης ενόψει της συγκυρίας, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας. Για το θέμα αυτό, αποφασίστηκε ότι ο τρόπος εκλογής του προέδρου του κόμματος θα αποφασίζεται κάθε φορά από το Συνέδριο. 

2) Αριστερή Πλατφόρμα τροπολογίες
Η Αριστερή Πλατφόρμα (στην οποία συμμετέχει και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ) κατέθεσε την Κυριακή (14/4) στην ΚΕ  του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην τελική απόφαση, τρείς σημαντικές τροπολογίες για κρίσιμα θέματα της πολιτικής του Κόμματος.
Συγκεκριμένα η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τροπολογίες για τα θέματα της κυβέρνησης της Αριστεράς, των πολιτικών συμμαχιών του Κόμματος, την απάντηση της Αριστεράς στους εκβιασμούς για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και τη λήψη αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικώς η Αριστερή Πλατφόρμα έθεσε σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή τις δύο πρώτες τροπολογίες της, οι οποίες, αν και δεν εγκρίθηκαν, έτυχαν υπερψήφισης από αρκετά περισσότερα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής απ’ όσα  είχαν εκλεγεί με τη λίστα της Αριστερής Πλατφόρμας (βλ. ρεπορτάζ παρακάτω)
Όλες οι τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν ως εξής:

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Όλες οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος έρχονται να υπογραμμίσουν με ακόμα μεγαλύτερη έμφασηότι μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς – και όχι κυβερνήσεις κεντροαριστεράς ήκεντροαριστεροδεξιάς ρευστού πολιτικού στίγματος και ετερόκλητου φάσματος – θα ήταν ικανή να επιχειρήσει στη βάση ενός σαφούς εναλλακτικού ριζοσπαστικού προγράμματος και στηριγμένη σε έναπλατύ ενωτικό ταξικό και αγωνιστικό εργατικό – λαϊκό κίνημα, την προοδευτική ανατροπή που έχει ανάγκη η χώρα και μια πορεία προοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία θα βασίζεται στησυμμετοχή και τη στήριξη των ευρύτερων δυνατών συνεργαζόμενων αριστερών δυνάμεων, βλέπουμε θετικά τις διεργασίες, τους προβληματισμούς, την κινητικότητα και τη ζωντάνια που αναπτύσσεται στους άλλους χώρους της κομμουνιστικής Αριστεράς, όσο και αν ορισμένες φορές αυτές οι διεργασίες από τμήματα αριστερών δυνάμεων κινούνται σε απόκλιση από τις δικές μας αναζητήσεις.
Θεωρούμε ότι σήμερα μια συνεργασία και συμπόρευση όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό, όχι μόνο καθίσταται όσο ποτέ αναγκαία αλλά και ότι οι τραγικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, μαζί με τα διδάγματα που τις ακολουθούν, φέρνουν αντικειμενικά πιο κοντά αυτή τη συμπόρευση και την καθιστούν πιο δυνατή μέσα από αμοιβαίες μετατοπίσεις και την εκδήλωση ισχυρής ενωτικής βούλησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες, δεν αρκεί πια να περιορίζεται σε γενικές ενωτικές εκφωνήσεις αλλά οφείλει να σχεδιάσει και να αναλάβει συγκεκριμένες, εποικοδομητικές και ρεαλιστικές πολιτικές και προγραμματικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και τη συμπαράταξη της Αριστεράς.
Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ’ αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινούς αγώνες.
Τέτοιου είδους συνεργασίες, που μπορεί να γίνονται δυνατές με όρους μετατοπίσεων προς τ’ αριστερά και όχι αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την κεντροαριστερά και τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πρόσωπα ή φορείς που είχαν ρόλους σημαντικής ευθύνης στη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στις μνημονιακές επιλογές του και πολύ περισσότερο τέτοιου είδους ευρύτερες συνεργασίες δεν αφορούν δυνάμεις   κεντροδεξιού προσανατολισμού, ανεξάρτητα από την αντιμνημονιακή ρητορική τους.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται όσο ποτέ ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ριζοσπαστικοποίησης και ακόμα πιο ουσιαστικής επεξεργασίας της πολιτικής, της φυσιογνωμίας, των προγραμματικών του προτάσεων, των πρακτικών και της κινηματικής του στάσης, σχεδιασμένης με βαθύτατα ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους, γεγονός που θα του δώσει τη δύναμη και την ικανότητα για ένα νέο άλμα στην επιρροή του και στη συμβολή του στη διαμόρφωση ενός μεγάλου αριστερούπολιτικοκοινωνικού ηγεμονικού μετώπου που θα αγκαλιάζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

ΓΙΑ ΕΝΑ «ΟΧΙ», ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ, ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ, ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
Οι τραγικές εξελίξεις στην Ευρώπη, ειδικά στον ευρωπαϊκό νότο, με αποκορύφωμα το δράμα της Κύπρου, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ευρωζώνη αλλά και η ΕΕ όχι μόνο κλιμακώνουν με ραγδαίους ρυθμούς μια πορεία αντιδραστικοποίησης τους αλλά και μετατρέπονται ταχύτατα σε ζώνες απόλυτης κυριαρχίας του γερμανικού ιμπεριαλισμού και του πολυεθνικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, πρώτα από όλα του χρηματιστικού, εντός των οποίων επιβάλλονται όροι μιας άγριας πανευρωπαϊκής λιτότητας, μιας νέας «αποικιοποίησης» και ιδιόμορφου ολοκληρωτισμού, στον οποίον συναινούν οι κυρίαρχες τάξεις κάθε χώρας – μέλους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωζώνη, αποκτώντας όλο και πιο ακραία χαρακτηριστικά ενός νέου ευρω-ολοκληρωτισμού, μετατρέπεται συνολικά σε πειραματικό χώρο εντός του οποίου τείνουν να εκμηδενισθούν και τα πλέον στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ στην πράξη ακυρώνονται επί της ουσίας και η ίδια η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και σχεδόν, κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, φτάνοντας στο σημείο αποφάσεις που καταστρέφουν κυριολεκτικά χώρες, όπως ηΚύπρος, να λαμβάνονται εκβιαστικά και τελεσιγραφικά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από κλειστά υπερεθνικά κέντρα, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ.
Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η ευρωζώνη όσο και η ΕΕ δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει – και παραμένει- μια ευρώπη των λαών, της σύγκλισης, της προόδου και του σοσιαλισμού. Και αυτή η διαδικασία ανατροπής μπορεί να γίνει ρεαλιστική και να μην παραμείνει κενό γράμμα ή ουτοπία, αν ξεκινήσει από μια χώρα ή ομάδα χωρών, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει, ίσως και πολύ σύντομα, ένα ντόμινο ανάλογων ανατρεπτικών εξελίξεων σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.
Η περίπτωση της Κύπρου επιβεβαιώνει ότι το απαραίτητο «ΟΧΙ» στους «ευρωπαϊκούς» εκβιασμούς, τηντρόικα και τα μνημόνια, για να μην μείνει μισό και για να μην οδηγήσει σε οδυνηρή αναδίπλωση, οφείλει να συνοδεύεται από ένα τεκμηριωμένο, ενιαίο, συνεκτικό και ριζοσπαστικό εναλλακτικό σχέδιοπροοδευτικών μετασχηματισμών με σοσιαλιστικό ορίζοντα, που μαζί με την ακύρωση των μνημονίων, θα συμπεριλαμβάνει αφετηριακά: τη διαγραφή του χρέους ή τουλάχιστον του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του , την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών και τωνστρατηγικών τομέων της οικονομίας, τη στήριξη και αναβάθμιση μισθών και συντάξεων, την προώθηση της δημόσιας δωρεάν Υγείας και Παιδείας και ένα σχέδιο δημόσιων επενδύσεων και μέτρων για την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με τη δραστική ενίσχυση της απασχόλησης.
Μια κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να είναι αποφασισμένη και προετοιμασμένη να ακολουθήσει με σταθερότητα, συνέπεια και ενιαία κατεύθυνση αυτό το προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής, ανεξάρτητα από απειλές, εκβιασμούς, πιέσεις και τρομοκρατικά διλήμματα.
Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την ευρωζώνη.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά «καταστροφή» ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στο βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση το σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Η θέση «καμιά θυσία για το ευρώ» δεν είναι επαρκής και πρέπει να συμπληρωθεί, ύστερα και από την καταλυτική εμπειρία της Κύπρου, με τις παραπάνω θέσεις, που εκφράζουν την ετοιμότητα καιαποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και τους στόχους μας μέχρι το τέλος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφετηρία το συνολικό του πρόγραμμα και αυτή τη θέση, μπορεί και πρέπει να απευθύνει, από ακόμα πιο αξιόπιστη βάση, συγκεκριμένη πρόταση διαλόγου για αναζητήσειςπρογραμματικών συγκλίσεων και κοινών δράσεων προς όλες τις αριστερές δυνάμεις της χώρας μας, ενώ θα πρέπει να αναλάβει, στο πλαίσιο αυτό, και μεγάλες πρωτοβουλίες συγκλίσεων, πολιτικού και κινηματικού συντονισμού με τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο και πρώτα απ’ όλα της Κύπρου.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται όσο ποτέ ένα δεύτερο μεγάλο κύμα ριζοσπαστικοποίησης της φυσιογνωμίας του στο επίπεδο των πολιτικών επιλογών, των προγραμματικών επεξεργασιών, των κινηματικών πρωτοβουλιών και πρακτικών. Μιας ριζοσπαστικοποίησης που θα εκμεταλλευτεί θετικά, προς όφελος της αριστεράς καθώς και των αναγκών και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και της κοινωνικής πλειοψηφίας, την νέα πόλωση που δημιουργεί στην ελληνική κοινωνία το βάθεμα τηςευρωπαϊκής κρίσης και ιδιαίτερα η κυπριακή εμπειρία, για να τροφοδοτήσει ξανά την κοινωνική δυναμική και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της εναλλακτικής πρότασης ρήξης και ανατροπήςμε σοσιαλιστικό ορίζοντα, της πρότασης της «κυβέρνησης της Αριστεράς».
Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απόλυτα αναγκαία η ουσιαστική δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ ως νέου, ενιαίου, πολυτασικού πολιτικού φορέα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Η ανοιχτήκαι δημόσια συζήτηση μεταξύ των απόψεων που εκφράζονται στο εσωτερικό του αποτελεί κατάκτησητου αριστερού κινήματος και παράγοντα που εξασφαλίζει την βαθύτερη κατανόηση των ζητημάτων και ως εκ τούτου εξοπλίζει αποφασιστικά τα μέλη του φορέα καθώς και τις κοινωνικές δυνάμεις πουαπευθυνόμαστε. Είναι απολύτως αναγκαίο, να πάψει να εμφανίζεται απόκλιση, και ορισμένες φορές αντίθεση, ανάμεσα στην δημόσια εκφώνηση της «γραμμής» του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων του, όπως αποτυπώνονται στις συλλογικές αποφάσεις. Πρέπει να σταματήσουν απαράδεκτα φαινόμενα να εκφωνούνται σημαντικές θέσεις και να αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως η «πολιτική συμμαχιών», χωρίς να έχει προηγηθεί επ’ αυτών συζήτηση και απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ (Συνέδριο, Συνδιάσκεψη, Κεντρική Επιτροπή, Γραμματεία, 9μελές), συχνά δε χωρίς καν στοιχειώδη ενημέρωση τους.
Η ανάδειξη της δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά δύναμη για το μέλλον του και πηγή αξιοπιστίας και φερεγγυότητας για τις προθέσεις και την συνέπεια των πολιτικών του.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Στο τέλος των ομιλιών της διήμερης Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής έγινε ειδική συζήτηση για τις τροπολογίες  της Αριστερής Πλατφόρμας επί του κειμένου της απόφασης.
Η Αριστερή Πλατφόρμα έθεσε τελικά σε ψηφοφορία τις δύο από τρεις ως άνω τροπολογίες της και συγκεκριμένα την τροπολογία που αφορά την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ως απάντηση στους εκβιασμούς για την ακύρωση των μνημονίων και την τροπολογία που αφορά την ανάγκη μιας κυβέρνησης της Αριστεράς και την διαμόρφωση πολιτικοκοινωνικού μετώπου για την προώθηση της.
Η Αριστερή Πλατφόρμα, μετά τις διατυπώσεις που προστέθηκαν στην απόφαση σε σχέση με τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία του Κόμματος, δεν έθεσε σε ψηφοφορία την δική της αντίστοιχη τροπολογία.
Οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας τελικώς δεν εγκρίθηκαν κατά τις ψηφοφορίες από την Κεντρική Επιτροπή, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι έτυχαν σημαντικής αποδοχής από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αφού τις υπερψήφισαν πολύ περισσότερα μέλη απ’ όσα είχαν εκλεγεί με τη λίστα της Αριστερής Πλατφόρμας στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη του Κόμματος.
3)ΤΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Η ακύρωση των μνημονίων, η μερική διαγραφή χρέους και αναδιαπραγμάτευση του,  η ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος και η κατάργηση της "μαύρης" εργασίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

1. Ακυρώνουµε τα µνηµόνια και τους εφαρµοστικούς νόµους. Εφαρµόζουµε ένα πρόγραµµα οικονοµικής, κοινωνικής ανόρθωσης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, το οποίο θα επουλώνει τα πλήγµατα που έχουν δεχθεί οι εργαζόµενοι και θα αποκαθιστά σταδιακά τους όρους ασφαλούς εργασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης, µε τους ανάλογους µισθούς και συντάξεις, δηµιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Πρώτο βήµα αποτελεί η αποκατάσταση στα προ του µνηµονίου επίπεδα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγµατεύσεων, του κατώτερου µισθού, της κατώτερης σύνταξης, του επιδόµατος ανεργίας και των οικογενειακών επιδοµάτων.

2. Αποτρέπουµε τη µετατροπή της χώρας µας σε αποικία χρέους. Επαναδιαπραγµατευόµαστε τις δανειακές συµβάσεις και ακυρώνουµε τους επαχθείς όρους τους, θέτοντας ως πρώτο θέµα τη διαγραφή του µεγαλύτερου µέρους του χρέους, πραγµατοποιώντας λογιστικό έλεγχο. Όπως ήθελε να συµπυκνώσει το σύνθηµα «καµιά θυσία για το ευρώ», απόλυτη προτεραιότητα για εµάς είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. ∆εσµευόµαστε ότι θα αντιµετωπίσουµε τις ενδεχόµενες απειλές και τους εκβιασµούς των δανειστών µε όλα τα δυνατά όπλα που µπορούµε να επιστρατεύσουµε, ενώ είµαστε ήδη έτοιµοι να αναµετρηθούµε µε τη δυσµενέστερη εξέλιξη, σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα µας στηρίξει.

3. Υψώνουµε ασπίδα προστασίας απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. ∆εν θα υπάρχει κανείς πολίτης χωρίς το ελάχιστο εγγυηµένο εισόδηµα για την επιβίωσή του, χωρίς περίθαλψη και κοινωνική προστασία, χωρίς πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της τροφής και της αξιοπρεπούς κατοικίας.

4. Προχωρούµε σε µια αποτελεσµατική και κοινωνικά δίκαιη αντιµετώπιση των ελλειµµάτων, προτάσσοντας την αναδιανοµή του παραγόµενου πλούτου και την περιβαλλοντικά ασφαλή ανάπτυξη, µε στόχο τη σταδιακή αύξηση των µισθών και των κοινωνικών δαπανών. Συγκροτούµε πλήρες κτηµατολόγιο και περιουσιολόγιο, για την αποκατάσταση της οικονοµικής δηµοκρατίας. Τα δηµόσια έσοδα θα προέλθουν από τη φορολόγηση του πλούτου, των καθαρών κερδών, των υψηλών εισοδηµάτων, της µεγάλης ακίνητης και της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την ακύρωση των προνοµίων της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών επιχειρήσεων και από την ανάσχεση της ύφεσης της οικονοµίας.

5. ∆ιαµορφώνουµε τις προϋποθέσεις για την παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας. Η παραγωγή, που εξειδικεύεται ανά τοµέα και κλάδο και λαµβάνει υπ’ όψιν την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, θα βασιστεί στον δηµόσιο τοµέα, σε συνεταιριστικά και αυτοδιαχειριστικά σχήµατα, σε εταιρίες λαϊκής βάσης, εγχειρήµατα κοινωνικής οικονοµίας, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις µε καινοτόµες δράσεις. Οι πόροι θα προκύψουν από ένα δίκαιο ριζοσπαστικό φορολογικό σύστηµα, από την πάταξη των τοµέων της παραοικονοµίας που συσσωρεύουν ανεξέλεγκτο πλούτο σε βάρος της εργασίας, από την περιβαλλοντικά ασφαλή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και την αύξηση της παραγωγής.

6. Θέτουµε το τραπεζικό σύστηµα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του δηµοσίου, µε ριζική τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας του και των στόχων που σήµερα υπηρετεί, µε αναβάθµιση του ρόλου των εργαζοµένων και των καταθετών. Ιδρύουµε δηµόσιες τράπεζες ειδικού σκοπού µε αντικείµενο την αγροτική πίστη, τη µικρή και µεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη.

7. Ακυρώνουµε τις προβλεπόµενες ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δηµόσιου πλούτου, επαναφέρουµε υπό δηµόσιο έλεγχο και ταυτόχρονα ανασυγκροτούµε πλήρως τις επιχειρήσεις στρατηγικής σηµασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, ώστε να διαµορφώσουµε έναν ισχυρό, παραγωγικό, αποτελεσµατικό και ανοιχτό σε συνεργασίες, δηµόσιο τοµέα νέου τύπου

8. Προωθούµε µια νέα ριζοσπαστική πολιτική στον αγροτικό τοµέα, µε στόχο τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Επιδιώκουµε τη στροφή στην παραγωγή επώνυµων πιστοποιηµένων προϊόντων, ενισχύουµε την ολοκληρωµένη διαχείριση και τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία. Στόχος είναι η διασφάλιση της απασχόλησης και ενός σταθερού και ικανοποιητικού εισοδήµατος στην οικογενειακή αγροτική εκµετάλλευση και τους µικροµεσαίους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της πολιτικής µας είναι ο κριτικός επαναπροσδιορισµός των περιορισµών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχωρούµε στην εκ βάθρων ανασυγκρότηση του συνεργατισµού, των συνεταιρισµών και των επαγγελµατικών οργανώσεων, µε δηµοκρατικές διαδικασίες και συµµετοχή των αγροτών.

9. Αποκαθιστούµε και ενισχύουµε το κοινωνικό κράτος και τον εκδηµοκρατισµό των λειτουργιών του: προστασία της εργασίας, των ανέργων, της περίθαλψης, της πρόνοιας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Το ασφαλιστικό σύστηµα, που αντιµετωπίζει πρόβληµα ύπαρξης, χρειάζεται τεράστια ανασυγκρότηση µε άξονες την ενίσχυση της εργασίας, τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης και µε αρχές την καθολικότητα, την αλληλεγγύη, τον δηµόσιο κοινωνικό χαρακτήρα υπό την εγγύηση του κράτους και την τριµερή χρηµατοδότηση. ∆ιασφαλίζουµε πλήρως τη λειτουργία των δηµόσιων νοσοκοµείων και των δοµών πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, διατηρούµε και αναπτύσσουµε ένα δηµόσιο σύστηµα υγείας και δοµών πρόνοιας υψηλής ποιότητας, προσιτό σε όλους, στο κέντρο και στην περιφέρεια.

10. Λαµβάνουµε άµεσα µέτρα κατά της ακρίβειας, µε έλεγχο των τιµών στις πηγές διαµόρφωσης του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών, µε παράλληλα µέτρα κατά των µονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων στην αγορά και µε καθιέρωση ενός γνήσιου τιµάριθµου που θα αποτυπώνει τις πραγµατικές αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Εφαρµόζουµε ιδιαίτερα αυστηρό έλεγχο στα πετρελαιοειδή.

11. Καταργούµε όλες τις ρυθµίσεις και κρατικές δοµές έκτακτης ανάγκης, τα αυταρχικά και κατασταλτικά νοµοθετήµατα και αναδιοργανώνουµε σε βάθος το πολιτικό σύστηµα, εξαλείφοντας κάθε εστία διαφθοράς και διαπλοκής, τηρώντας µε συνέπεια τη διάκριση των εξουσιών, τον διαχωρισµό εκκλησίας και κράτους και αποκαθιστώντας την εύρυθµη και διαφανή λειτουργία όλων των συναφών θεσµών. Αναβαθµίζουµε τη δηµοκρατική δοµή και λειτουργία της αντιπροσωπευτικής δηµοκρατίας στο επίπεδο του κεντρικού κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεσπίζοντας την απλή αναλογική και εισάγοντας µορφές άµεσης δηµοκρατίας. Η θεµελίωση ενός νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, η αναθεώρηση του Συντάγµατος σε δηµοκρατική κατεύθυνση, µε βάση την αρχή της επικουρικότητας και η συναφής πολιτειακή αναθεµελίωση αποτελούν στόχους µας.

12. Επαναφέρουµε και αναβαθµίζουµε το θεσµικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις και το πλαίσιο συλλογικής διαπραγµάτευσης. Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγµατεύσεις, η προστασία από τις απολύσεις, η αναβάθµιση των ελεγκτικών µηχανισµών, η κατάργηση της µαύρης, επισφαλούς και ενοικιαζόµενης εργασίας, η ενίσχυση του ρόλου των συνδικάτων και η ελεύθερη και ακώλυτη άσκηση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας, αποτελούν πυλώνες της πολιτικής µας και της παραγωγικής διαδικασίας. Η προώθηση της δηµοκρατίας στους τόπους εργασίας, η καθιέρωση θεσµών εργατικού και κοινωνικού ελέγχου ανεξάρτητων από το συνδικαλιστικό κίνηµα, µε εκπροσώπους των εργαζοµένων που θα εκλέγονται και θα ανακαλούνται από εκείνους, αποτελούν βασικούς στόχους µας.

13. Αλλάζουµε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιερώνοντας τη δηµοκρατία, την αποκέντρωση, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία ελέγχοντας τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τον κοµµατισµό και τις πελατειακές σχέσεις. Εγκαθιδρύουµε διαδικασία δηµοκρατικού προγραµµατισµού και κοινωνικού ελέγχου σε όλες της βαθµίδες της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Επανεξετάζουµε τη διοικητική δοµή σε περιφερειακό και δηµοτικό επίπεδο και εξασφαλίζουµε τους αναγκαίους πόρους για την άσκηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου περιφερειών και δήµων. Καθιερώνουµε ένα νέο πλαίσιο εργασίας µε κατοχύρωση της µονιµότητας και µε σταθερές εργασιακές σχέσεις.

14. Ο πολιτισµός αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ τον πνευµατικό και υλικό πλούτο, ένα ιδιαίτερο πλούτο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων και φτάνει ως τις µέρες µας. Εκτός από δηµόσιο κοινωνικό αγαθό αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα δηµιουργίας και ανάπτυξης. Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας µας είναι συνυφασµένη µε την πολιτιστική µας αναγέννηση. Ο πολιτισµός είναι η γλώσσα, οι τέχνες, η παιδεία, ο αθλητισµός, η πολιτιστική κληρονοµιά, οι µνήµες, τα έθιµα, οι παραδόσεις, αλλά εξίσου και οι εργασιακές σχέσεις, οι µορφές κοινωνικής αλληλεγγύης, η επικοινωνία και η πληροφόρηση, οι πάσης φύσεως παρεµβάσεις στον δηµόσιο χώρο και γενικά όλο τοπλέγµα της κοινωνικής ζωής. Στηρίζουµε την επιστηµονική έρευνα, τα γράµµατα και τις τέχνες, τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτισµικής κληρονοµιάς, όλες τις µορφές πολιτισµού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει την καθολική πρόσβαση στα πολιτισµικά αγαθά σε όλους/ες µε ιδιαίτερη έµφαση στην αντιµετώπιση της «πολιτισµικής φτώχειας» και τον αποκλεισµό των φτωχών και περιθωριοποιηµένων κοινωνικών οµάδων από την δυνατότητα παραγωγής και απόλαυσης των προϊόντων του πολιτισµού. Στηρίζουµε τον ερασιτεχνικό και µαζικό αθλητισµό, καταπολεµούµε την εµπορευµατοποίηση, τον παραγοντισµό, τον πρωταθλητισµό και όλα τα αρνητικά τουπαρεπόµενα. Συµβάλλουµε στην επανασύνδεση των αθλητικών φορέων µε το δηµοκρατικό κίνηµα της παιδείας, της υγείας, του πολιτισµού και της οικολογίας.

15. Η δηµόσια εκπαίδευση αποτελεί αδιαπραγµάτευτο, καθολικό κοινωνικό αγαθό που οφείλει να παρέχεται δωρεάν σε όλους/ες που ζουν στην χώρα, σε όλες τις βαθµίδες της, από την προσχολική µέχρι την µεταπτυχιακή. Η φροντιστηριακή εκπαίδευση αποτελεί παθογένεια η οποία οφείλει να εξαλειφθεί µέσω της αναβάθµισης και ουσιαστικοποίησης της δηµόσιας. Το εκπαιδευτικό σύστηµα πρέπει να πάψει να στηρίζεται στις εξετάσεις και να µετατραπεί σε ένα σύστηµα συστηµατικής παροχής της γνώσης και κριτικού έλεγχου της, µε ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθµίδες του και οργανική διασύνδεση των Πανεπιστηµίων µε τα Ερευνητικά Κέντρα. Το εκπαιδευτικό σύστηµα θα καλλιεργεί την ανεξιθρησκεία, την κριτική γνώση, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη, θα είναι αντίθετο σε κάθε µιλιταριστικό πνεύµα, σε ρατσιστικές αντιλήψεις και σε φαινόµενα αποκλεισµού και κοινωνικών διακρίσεων. Το εκπαιδευτικό σύστηµα θα εξασφαλίζει όρους δηµοκρατικής λειτουργίας των σχολικών µονάδων µε την ισότιµη συµµετοχή διδασκοµένων και διδασκόντων και θα εξασφαλίζει όρους απρόσκοπτης επαγγελµατικής λειτουργίας και µονιµότητα στους λειτουργούς του. Το εκπαιδευτικό σύστηµα θα ενισχύει το αυτοδιοίκητο και ακαδηµαϊκό χαρακτήρα των ΑΕΙ και θα κατοχυρώνει το πανεπιστηµιακό άσυλο.

16. Καταπολεµούµε τη ρατσιστική και οµοφοβική βία, όλες τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώµατος, αναπηρίας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισµού ή ταυτότητας φύλου, που ενδηµούν σε πολλούς τοµείς του κοινωνικούβίου και εγγυόµαστε την αλλαγή του νοµοθετικού πλαισίου που νοµιµοποιεί, άµεσα ή έµµεσα, τέτοιες διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό στηρίζουµε απολύτως το δικαίωµα στον αυτοπροσδιορισµό σε σχέση µε τη σεξουαλικότητα και την επιλογή φύλου, όπως και τη θέσµιση πολιτικού γάµου οµοφύλων µε πλήρη και ίσα δικαιώµατα, καθώς και την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

17. Αντιµετωπίζουµε το µεταναστευτικό ζήτηµα µε τον σύνθετο χαρακτήρα του ως ανθρωπιστικό, ταξικό και διεθνές ζήτηµα. Απαιτείται η κατάργηση της συµφωνίας «∆ουβλίνο ΙΙ» και του Συµφώνου Μετανάστευσης, για να απεγκλωβιστούν από τη χώρα µας οι πρόσφυγες και µετανάστες που δεν επιθυµούν να παραµείνουν, ο εξανθρωπισµός του θεσµικού πλαισίου νοµιµοποίησης, παροχής ασύλου και παραχώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων, η επανάκτηση των αδειών παραµονής και εργασίας από τους µετανάστες και τους πρόσφυγες που τις στερήθηκαν λόγω των διαδικασιών απονοµιµοποίησης των τελευταίων χρόνων. Απαιτείται µια νέα διαδικασία νοµιµοποίησης για τους µετανάστες "χωρίς χαρτιά" και µια νέα διαδικασία πολιτογράφησης για όσους ζουν και εργάζονται επί χρόνια στην Ελλάδα, η ισότιµη και δίκαιη αντιµετώπιση των µεταναστών που εργάζονται και η άµεση παροχή ιθαγένειας σε όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα. Προχωρούµε στη κατάργηση των σηµερινών απάνθρωπων κέντρων κράτησης αλλοδαπών και στη δηµιουργία ανοιχτών κέντρων διαβίωσης µε αξιοπρεπείς όρους.

18. Η κοινωνική ειρήνη και η ασφάλεια προϋποθέτουν δικαιοσύνη και άµβλυνση των ανισοτήτων. Η µαζική φτώχεια και η εξαθλίωση οδηγούν στη βία της επιβίωσης. Το σχέδιό µας για την κοινωνική ανασυγκρότηση θα έχει ως άµεση θετική επίδραση και τον περιορισµό της εγκληµατικότητας. Η εξάρθρωση του µεγάλου οργανωµένου εγκλήµατος, του εµπορίου ναρκωτικών και όπλων, των κυκλωµάτων προστασίας, του τράφικινγκ, της εργασίας υπό συνθήκες δουλείας, της υπερεκµετάλλευσης της στέγης, αποτελούν αντικείµενο κρατικών υπηρεσιών και δυνάµεων ασφαλείας, ριζικά αναπροσανατολισµένων και δηµοκρατικά εκπαιδευµένων.

19. Προβάλλουµε την ανάγκη και διεκδικούµε µε όλα τα πρόσφορα µέσα την ανατροπή της σηµερινής µορφής ολοκλήρωσης της Ευρώπης, της σηµερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και της νεοφιλελεύθερης λογικής που διέπει το κοινό νόµισµα, ώστε να επαναθεµελιωθεί συνολικά η Ευρώπη στην κατεύθυνση της δηµοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλισµού. Μέσα από το Κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, µε τη δράση µας στο ευρωκοινοβούλιο και όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα συνεργαζόµαστε µε άλλες αριστερές δυνάµεις και αναπτύσσουµε θερµές συντροφικές σχέσεις µε τις πολιτικές δυνάµεις και τα κοινωνικά κινήµατα στις διάφορες χώρες της Ευρώπης που αντιµετωπίζουν τα θέµατα µε ανάλογους τρόπους.

20. Αποκαθιστούµε στη θεωρία και την πράξη, τις έννοιες «εθνικό» και «πατριωτικό», συνδέοντάς τες µε το γνήσια λαϊκό. Ο εθνικισµός και η πατριδοκαπηλία βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση µε τον δηµοκρατικό-διεθνιστικό πατριωτισµό των λαϊκών τάξεων και της Αριστεράς. Θα προχωρήσουµε, µε γνώµονα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, στην επίλυση των ανοιχτών θεµάτων εξωτερικής πολιτικής, άµυνας και ασφάλειας της χώρας και των κατοίκων της.

21. Προωθούµε την ένταξη στο διεθνές γίγνεσθαι της χώρας µας µέσω µιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης και φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής, που θα εδράζεται, στην ισότιµη συνεργασία, στην εθνική ανεξαρτησία και στην προστασία της εδαφικής µας ακεραιότητας. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρώπης και ταυτόχρονα των Βαλκανίων και της Μεσογείου, σε εγγύτατη συνάφεια µε τις εστίες µόνιµης έντασης που αποτελούν οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Η σύνθετη αυτή πραγµατικότητα εγκυµονεί κινδύνους, αλλά παρέχει και ευκαιρίες. Οι δεσµοί φιλίας και καλής γειτονίας µε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες στη βάση του σεβασµού των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωµάτων και οι εγκάρδιες σχέσεις µε τα προοδευτικά κινήµατα και τις προοδευτικές κυβερνήσεις παντού στον κόσµο, µπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας απέναντι στην εξαιρετικά επισφαλή παγκόσµια κατάσταση αλλά και φιλειρηνική ενεργό παρέµβαση στις διεθνείς εντάσεις που αναπτύσσονται. Η στήριξη της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο σεβασµός των διεθνών συµβάσεων και των σχετικών ψηφισµάτων του ΟΗΕ, η απεµπλοκή από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των ξένων στρατιωτικών βάσεων, η αποτροπή της στρατιωτικής συνεργασίας µε το Ισραήλ και η εφαρµογή της αρχής «κανείς Έλληνας στρατιώτης σε πολεµικά µέτωπα έξω από τα σύνορα της χώρας» συνιστούν άξονες της εξωτερικής µας πολιτικής. Ο αγώνας για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισµό διατηρεί για εµάς την προτεραιότητά του και συνδέεται στενά µε τους αγώνες για τη δηµοκρατία.


22. Θεσµοθετούµε κανόνες δηµοκρατικής ρύθµισης και κοινωνικού ελέγχου στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα στα ηλεκτρονικά που χρησιµοποιούν δηµόσιες συχνότητες. Οι άδειες εξετάζονται από µηδενική βάση, θα είναι ορισµένης διάρκειας, µε δυνατότητα ανανέωσης αλλά καιανάκλησης από το ΕΣΡ. Αναβαθµίζουµε τα δηµόσια ΜΜΕ, διαµορφώνοντας ένα δηµοκρατικό περιβάλλον στη δηµόσια ζωή και εξασφαλίζοντας την έκφραση της κοινωνίαςχωρίς τη σηµερινή επικυριαρχία µηχανισµών χειραγώγησης, δίνοντας έµφαση στη δυνατότητά της να αποτελέσει παραγωγό ενηµέρωσης και όχι απλό καταναλωτή της άποψης εµπορικών και επιχειρηµατικών συµφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου