Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2013

Αναχώρησε στις 12:45 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες,


phgh: aygh
Αναχώρησε στις 12:45 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, από το αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου αναγκάστηκε να προσγειωθεί αναγκαστικά το αεροσκάφος που επέβαινε γιατί υπήρχαν οι υποψίες ότι μετέφερε τον αμερικανό αναλυτή Έντουαρντ Σνόουντεν.
Το αεροπλάνο, το οποίο ήταν αποκλεισμένο από χθες, Τρίτη, το βράδυ, αναχώρησε σήμερα στις 12:45 (ώρα Ελλάδας) αφού έμεινε επί 13 ώρες καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Πρόκειται να κάνει ένα σταθμό στα Κανάρια, πριν επιστρέψει στη Βολιβία, δήλωσε ο Έβο Μοράλες σε δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του.
Η διπλωματική περιπλοκή προέκυψε λίγες ώρες αφού ο Μοράλες είχε δηλώσει, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στη Μόσχα, πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχθεί το φυγά που καταζητείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες το βράδυ, η Γαλλία και η Πορτογαλία απαγόρευσαν προσωρινά την διέλευση από τον εναέριο χώρο τους στο αεροσκάφος του Μοράλες, το οποίο προερχόταν από την Μόσχα, εξαιτίας της ανησυχίας ότι σε αυτό ενδεχομένως να επέβαινε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην σύμβουλος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).
Ο αποκλεισμός στη Βιέννη του αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας "ερμηνεύεται ως πράξη επίθεσης", δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάσα Γιορέντι, σύμφωνα με τον οποίο η χώρα του ξεκίνησε "μια διαδικασία". "Η ζωή του προέδρου, της αντιπροσωπείας του και του πληρώματος του αεροπλάνου τέθηκαν σε κίνδυνο", δήλωσε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι υπήρξε "παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου". Ο ίδιος τόνισε: "Έχουμε θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία για να καταγγείλουμε αυτά τα γεγονότα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ" και επεσήμανε ότι για τη Βολιβία, "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι διαταγές ήρθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες".
(Στοιχεία ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου